You are here

Σύγκλιση χωρίς μέτρα μιας πνοής

25/07/2005 18:55
Με αμφισβήτηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της κυβέρνησης και με «συμπολιτευτικά» πυρά για την διαχρονικότητα των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης διανθίστηκε η σημερινή συζήτηση στη βουλή για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σύγκλισης. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να απέσπασε ευμενή σχόλια για τη θετική εικόνα της οικονομίας που παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών, δεν έλειψε όμως ο προβληματισμός για το κατά πόσον η εικόνα αυτή μπορεί να συντηρηθεί διαχρονικά.

Τα πλείστα από τα οικονομικά μεγέθη παρουσιάζονται βελτιωμένα το πρώτο πεντάμηνο του 2005. Όπως ανέφερε ο κ. Κεραυνός, ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε το 3,9%, το δημοσιονομικό έλλειμμα παρουσίασε πλεόνασμα (κυρίως, λόγω αμνηστίας) και το δημόσιο χρέος περιορίστηκε στο 68,6%. Τα δημοσιονομικά μεγέθη ευνοούνται και από την γοργή αύξηση των εισπράξεων από φόρους: οι εισπράξεις του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 18% το πρώτο εξάμηνο και αυτές του Φόρου Εισοδήματος κατά 4%.

Εντούτοις, η ανεργία έφθασε το 4,1% και ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,8%. «Ο πληθωρισμός είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί» σημείωσε ο κ. Κεραυνός και «μας ανησυχεί πάρα πολύ».

Εξυγίανση...

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σύγκλισης που κατέθεσε η Κύπρος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον περσινό Μάιο, ο κ. Κεραυνός σημείωσε πως έχουν υλοποιηθεί 13 από τα μέτρα σύγκλισης που έχουν αποφασισθεί. Αναφέρθηκε επιγραμματικά στη φορολογική αμνηστία, στη μηδενική αύξηση της απασχόλησης στη δημόσια υπηρεσία, στη μη παραχώρηση αυξήσεων στη δημόσια υπηρεσία, στη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών στο 2% και των αναπτυξιακών δαπανών στο 5%, στη διατήρηση των αμυντικών δαπανών σε χαμηλά επίπεδα, στην αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος, στην κατάργηση του ανεργιακού επιδόματος στους αφυπηρετούντες από το δημόσιο τομέα, στη μείωση των υπερωριών στο δημόσιο τομέα και στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Παραδέχθηκε πως η πολεοδομική αμνηστία δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, σημείωσε, όμως, την διάθεση κονδυλίου £200 χιλ. για πρόσληψη προσωπικού στην Πολεοδομία και στο Κτηματολόγιο που συμβάλει στην είσπραξη £20 εκ.

... με μέτρα μιας πνοής

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και για τα ικανοποιητικά, όπως τα χαρακτήρισε, επίπεδα απασχόλησης. Θεωρεί, είπε, το στόχο του 2,9% για το έλλειμμα ως «το πλέον απαισιόδοξο σενάριο», και εκτιμά πως το φετινό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,2% ή 2,3% του ΑΕΠ.

Ο βουλευτής της συμπολίτευσης δεν έκρυψε όμως και την ανησυχία του για «τη διαχρονικότητα των μέτρων» εξυγίανσης, αφού η βελτίωση των δημοσίων οικονονομικών προήλθε σε μεγάλο βαθμό από «μέτρα μιας πνοής όπως η αμνηστία». Πρέπει να «πετύχουμε τη σύγκλιση χωρίς μέτρα μιας πνοής» και χωρίς να πλήξουμε ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς, είπε ο κ. Ευαγόρου.

Μόνιμος εξορθολογισμός των δημοσίων οικονομικών

Στο... ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, Πρόδρομου Προδρόμου. «Τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα είναι έκτακτα και θα έχουν εφ’άπαξ επίδραση» είπε ο κ. Προδρόμου. «Από τη στιγμή που δεν γίνονται παράλληλα κάποιες τομές και δεν υπάρχει πραγματικός εκσυγχρονισμός στη Δημόσια Υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διερωτάται κανείς για το αύριο» σημείωσε. Η οπτική της σημερινής κυβέρνησης είναι μόνο βραχυπρόθεσμη. Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως παραμένει άγνωστο πώς θα συμπεριφερθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη όταν παρέλθει η έκτακτη επίδραση της αμνηστίας.

Προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, όμως, σημειώνοντας πως κάποια από τα μέτρα δεν συμβάλουν στην ανάπτυξη, όπως η βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους.

Α.Ε.