You are here

Άνοιξε ο δρόμος για τη πολιτική διαφήμιση

03/10/2002 18:14
- Αντισυνταγματικός σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο ο νόμος για την απαγόρευση

Αντισυνταγματικό έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τον νόμο για την απαγόρευση της πολιτικής διαφήμισης, ύστερα από σχετική προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1, επαναφέροντας στη πολιτική σκηνή του τόπου ενόψει των προεδρικών εκλογών και το επίμαχο αυτό θέμα. Ως γνωστόν την απαγόρευση επέβαλαν με σχετικό νόμο τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Στις πρώτες τους αντιδράσεις, το μεν ΑΚΕΛ δια του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο για την απαγόρευση της πολιτικής διαφήμισης, προσθέτοντας ότι ''το θέμα θα τεθεί στα συλλογικά όργανα του κόμματος και το κόμμα θα ανακοινώσει τη θέση του''

Από την άλλη ο υποψήφιος πρόεδρος για τις προεδρικές Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι το ζήτημα της πολιτικής διαφήμισης "είναι καθαρά θέμα χρημάτων" και δεν θα πρέπει να ανάγεται σε θέμα αρχής και εκσυγχρονισμού». Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΗΚΟ δεν τάσσεται εναντίον της πολιτικής διαφήμισης, αλλά για πολλούς λόγους τάσσεται εναντίον της τηλεοπτικής πολιτικής διαφήμισης.

Διευκρινίζοντας γιατί θεωρεί ότι πρόκειται για ζήτημα χρημάτων είπε ότι από τη μια "είναι τα κανάλια που προσβλέπουν να εισπράξουν τεράστια ποσά από τους υποψήφιους'' και από την άλλη ''τα κόμματα που έχουν να πληρώσουν". "Αυτή είναι η βάση του θέματος και όλα τα άλλα θα είναι εκτροπή από την πραγματική εικόνα'', υποστήριξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα στον ημερήσιο Τύπου που κάνουν λόγο σε παράνομη χρησιμοποίηση πινακίδων από το εκλογικό του επιτελείο, είπε ότι οι πινακίδες που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι νόμιμες, ενώ υπάρχει και σχετική άδεια.
Επεσήμανε ότι το ΔΗΚΟ δεν δέχεται να χρησιμοποιήσει παράνομες πινακίδες γι αυτό και ο αριθμός των διαφημιστικών πινακίδων που χρησιμοποίησε το κόμμα "είναι τόσο μικρός".

Το θέμα που εγείρεται, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ''είναι κατά πόσον χρειάζεται πολεοδομική άδεια για αυτές τις πινακίδες ή όχι''.

Του Κυριάκου Κυριακίδη