You are here

Αναπομπή νόμου για καταχρηστικές ρήτρες

26/07/2019 16:11

Σε αναπομπή του νόμου για τις καταχρηστικές ρήτρες που αφορά μικρές επιχειρήσεις, προχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προτάσσοντας λόγους αντισυνταγματικότητας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του προέδρου, οι λόγοι της αναπομπής εδράζονται στο γεγονός ότι συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου βρίσκονται σε αντίθεση με τα άρθρα 25,26, 28 και 35 του συνάγματος αλλά και με άρθρα ευρωπαϊκής οδηγίας και άρθρο του χάρτη θεμελιωδών ελευθεριών.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το άρθρο 5 (4) του νόμου επεμβαίνει στο δικαίωμα του συμβάλλεσθαι ελευθέρως που κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος και που περικλείει το δικαίωμα διαμόρφωσης του περιεχομένου μιας σύμβασης κατά την ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων.

Επίσης, προστίθεται ότι το άρθρο 3 του νόμου αντίκειται στο άρθρο 25 του Συντάγματος και κατά προέκταση είναι ασύμβατο με το άρθρο 35 του Συντάγματος που απαιτεί μεταξύ άλλων από τη βουλή να διασφαλίζει όταν νομοθετεί την αποτελεσματική εφαρμογή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Στην αναπομπή γίνεται ακόμη αναφορά για άνευ αιτιολογίας νομοθετική διάκρισησον αφορά τον ορισμό της πολύ μικρής επιχείρησης.

Επισυνάπτεται η επιστολή αναπομπής

Γ.Χ.