You are here

Αννίτα Δημητρίου: Διακυβεύονται πολλά με το Σχ. Ανάκαμψης

23/01/2022 06:00

Ορατό χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα χρονοδιαγράμματα ασφαλείας σε σχέση με τις πολυσυζητημένες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν προαπαιτούμενα του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.

Ωστόσο, εκφράζει την προσδοκία ότι θα πρυτανεύσει η λογική, προειδοποιώντας ότι «διακυβεύονται πάρα πολλά», πέραν της αποδέσμευσης κονδυλίων.

Σε συνέντευξή της στη StockWatch, η κ. Δημητρίου υπογραμμίζει την ανάγκη για «υπερβάσεις», ώστε να μπορούν να προχωρήσουν τα πράγματα, στις περιπτώσεις που έχουν σκαλώσει.

Όσον αφορά τα στενά χρονικά περιθώρια που έχει στη διάθεσή της η Βουλή για έγκριση καθοριστικών νομοθετημάτων, εκφράζει σιγουριά ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και η σύνεση, αναγνωρίζοντας την ανάγκη επιτυχούς υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και τη μεγάλη σημασία του για τη στήριξη της οικονομίας, ειδικά μετά την πανδημία και τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις.

Η πρόεδρος της Βουλής τονίζει ότι αυτό που απομένει είναι η υπέρβαση σε κάποια σημεία που έχουν σκαλώσει τα πράγματα, λόγω διαφορετικών πολιτικών προσεγγίσεων, καθώς βρισκόμαστε στο δια ταύτα, υπογραμμίζοντας ότι δεν χωράνε άλλες αναβολές.

«Διακυβεύονται πάρα πολλά», όπως αναφέρει, εξηγώντας ότι «δεν είναι μόνο τα χρήματα από την αποδέσμευση των κονδυλίων, αλλά και η επιτακτική ανάγκη για καθοριστικά εκσυγχρονιστικά βήματα που θα μας οδηγήσουν στη νέα εποχή, στο μέλλον».

Υποδεικνύει ότι «πρέπει να αφουγκραστούμε την αγωνία και την ανησυχία των πολιτών για το αύριο. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μας, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος που μας έχει εμπιστευτεί με την ψήφο του».

Χρονοβόρες διαδικασίες και δυσλειτουργικές πρακτικές

Η κ. Δημητρίου, αποδίδει την καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς κοινοβουλίου, στην ψήφιση σημαντικών μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων, τα οποία περιλαμβάνονται και στις υποχρεώσεις της Κύπρου έναντι της Κομισιόν για την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στη χρονοβόρα διαδικασία που απαιτείται για τη μελέτη ενός νομοσχεδίου, αλλά και σε δυσλειτουργικές πρακτικές.

Ξεκαθαρίζει ότι «είναι λάθος, σε μια γενικευμένη βάση, να μπαίνουν όλα στο ίδιο τσουβάλι».

Σημειώνει ωστόσο, ότι η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και πως η μελέτη ενός νομοσχεδίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όπως και ο συγκερασμός διαφορετικών απόψεων.

Δηλώνει ότι στόχος είναι μέσα από διεξοδική μελέτη και σύνθεση απόψεων να βρίσκεται η χρυσή τομή, προκειμένου να μην υπάρχει χρονοτριβή και κωλυσιεργία στην προώθηση και έγκριση καθοριστικών νομοθετημάτων.

Η κ. Δημητρίου στέλνει επίσης, το μήνυμα ότι «αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν, για να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης. Έχει γίνει τεράστιο νομοθετικό έργο, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και θα πρέπει μέσα από σύνεση και συναίνεση να λειτουργήσουμε όλοι για το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών, βάζοντας στην άκρη τις μικροπολιτικές συμπεριφορές».

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους