You are here

Αποχώρηση Συλλούρη αξιώνουν όλοι, πλην της ΕΔΕΚ

14/10/2020 15:46

Η απαίτηση για παραίτηση του προέδρου της βουλής Δημήτρη Συλλούρη από το αξίωμά του, ένωσε σήμερα τις φωνές των κοινοβουλευτικών κομμάτων πλην της ΕΔΕΚ, καθώς ΔΗΣΥ, Αλληλεγγύη και ΕΛΑΜ ξεκαθάρισαν τη θέση τους σε σχέση με το θέμα.

Την παραίτηση του κ. Συλλούρη είχαν ζητήσει από χθες το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, η Συμμαχία Πολιτών, οι Οικολόγοι και η Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, υποδεικνύοντας το πλήγμα που έχει επέλθει στην κυπριακή Δημοκρατία και στους θεσμούς από τις ενέργειες του κ. Συλλούρη, όπως καταγράφονται στο 57λεπτο βίντεο του Al Jazeera.

Με νέες ανακοινώσεις αλλά και με τις εξελίξεις που προκύπτουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, αυξάνονται οι πιέσεις προς τον δεύτερο τη τάξει αξιωματούχο της Δημοκρατίας για να αποχωρήσει από το αξίωμά του.

Βουλευτές απείχαν σήμερα από τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη παραίτηση του κ. Συλλούρη, ενώ άλλοι διαμήνυσαν πως δεν θα συμμετέχουν σε συνεδριάσεις υπό την προεδρία του κ. Συλλούρη.

ΔΗΣΥ: Μονόδρομος η οικειοθελής αποχώρηση

Μετά από δύο μέρες σιωπής για το συγκεκριμένο ζήτημα, το κυβερνών κόμμα ανακοίνωσε σήμερα ότι θεωρεί μονόδρομο την αποχώρηση Συλλούρη.

Σε δήλωση του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι ένα πρόγραμμα που σκοπό είχε τη στήριξη της οικονομίας δυστυχώς έτυχε καταχρηστικής εκμετάλλευσης. Σημείωσε την εμπλοκή στην υπόθεση βουλευτή του ΑΚΕΛ, επισημαίνοντας πως «αναμένουμε ότι και ο πρόεδρος της Βουλής θα λειτουργήσει με τρόπο ανάλογο. Η οικειοθελής αποχώρηση του είναι μονόδρομος».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, σε γραπτή δήλωσή της διευκρίνισε ότι το κόμμα ζήτησε από τον κ. Συλλούρη να παραιτηθεί για την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος.

Το ΕΛΑΜ ανακοίνωσε ότι οι δύο βουλευτές του, εις ένδειξη διαμαρτυρίας δεν θα συμμετέχουν στις επερχόμενες κοινοβουλευτικές επιτροπές, καλώντας τον κ. Συλλούρη σε άμεση παραίτηση.

Η ΕΔΕΚ σε νέα ανακοίνωσή της επιμένει πως οι πολιτικές ευθύνες «θα πρέπει να αναληφθούν από αυτούς που έχουν την πολιτική ευθιξία να το πράξουν», συνεχίζοντας ωστόσο να μην κάνει συγκεκριμένη αναφορά στον κ. Συλλούρη.

Ψήφισμα για ανάκληση Συλλούρη από την προεδρία της βουλής

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε σήμερα επιστολή στον κ. Συλλούρη ζητώντας του να υποβάλει την παραίτησή του. «Δεν είναι δημόσιος υπάλληλος για να απέχει από τα καθήκοντα του θέτοντας εαυτόν σε διαθεσιμότητα» υποστήριξε ο κ. Κυπριανού, σχολιάζοντας τη στάση του κ. Συλλούρη.

Παράλληλα, ενώπιον του γενικού διευθυντή της βουλής τέθηκε σήμερα επιστολή εκ μέρους του προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, με προσχέδιο ψηφίσματος για την ανάκληση της επιλογής του Δημήτρη Συλλούρη ως προέδρου της Βουλής. Ο κ. Λιλλήκας ζητά όπως το ψήφισμα τεθεί στην επόμενη ατζέντα της Ολομέλειας, ως κατεπείγον.
 
Σύμφωνα με το ψήφισμα η απόφασή του κ. Συλλούρη να απέχει από τα καθήκοντά του επιφέρει προβληματική λειτουργία στα καθήκοντα του Σώματος και ζητείται όπως ανακληθεί η επιλογή του για τη θέση του προέδρου της Βουλής, για να προχωρήσει το κοινοβούλιο σε εκλογή νέου προέδρου.

Επισυνάπτεται το ψήφισμα.

Της Μαρίας Χαμπή