You are here

Αυξεντίου: Ξαναζεσταμένο φαγητό η έκθεση

20/07/2004 20:14
· Αστήρικτοι οι ισχυρισμοί της Βουλής

Λαϊκισμοί και δημαγωγίες ολοκληρώνουν τη χρηματιστηριακή λεηλασία του 1999, αναφέρει σε γραπτή δήλωση – απάντηση προς τις επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής, Αυξέντης Αυξεντίου. Περνώντας στην αντεπίθεση, ο κ. Αυξεντίου, ο οποίος κατηγορείται ευθέως μέσα από το προσχέδιο του κοινοβουλευτικού πορίσματος για αμέλεια καθήκοντος, αφήνει αιχμές και κατά του εμπειρογνώμονα Κώστα Μαυρίδη, ο οποίος «δια λόγους που μερικοί ενθυμούνται, δεν ευρίσκεται σε άριστες σχέσεις με την Κεντρική Τράπεζα και εμένα προσωπικά».

Αναφέρει ότι η έκθεση που βγήκε χθες στο φως της δημοσιότητας αποτελεί μια από τα ίδια, καθώς «επαναλαμβάνεται και πάλι ο αστήρικτος ισχυρισμός ότι η πιστωτική πολιτική και τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες ευθύνονται για την κρίση». Υπενθυμίζει την έρευνα που έγινε από το Cyprus College, σύμφωνα με την οποία μόλις το 20% χρησιμοποίησε δάνεια για να επενδύσει στο ΧΑΚ. Προσθέτει δε ότι αναπτύχθηκε «μια πρωτοφανής θεωρία ότι για την αποτυχία της επένδυσης ευθύνεται ο δανείζων».

Σημειώνει ακόμα ότι ο ίδιος προσπάθησε επανειλλημένως να αποτρέψει τη τεχνητή ζήτηση την οποία δημιούργησαν ορισμένοι επιτήδειοι και υπογραμμίζει ότι «οι τράπεζες τιμωρήθηκαν αυστηρά για τη μη τήρηση των οδηγιών της Κεντρικής» (τους επιβλήθηκε χρηματική ποινή συνολικού ύψους 8,5 εκ. λιρών). Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι «η κατάργηση των πιστωτικών περιορισμών για την αγορά μετοχών κατά τον Ιούλιο του έτους 2000 έγινε διότι ασκήθηκαν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η κατάργηση», προσθέτει, «έγινε γιατί το Χρηματιστήριο από μέρα σε μέρα κατέρρεε και δεν υπήρχε λόγος διατήρησης των περιορισμών». Επαναλαμβάνει πως «ο έλεγχος συναλλάγματος ουδεμία σχέση έχει με την καταδολίευση των επενδυτών». Εκφράζει δε την ελπίδα οι βουλευτές να εξετάσουν «πολύ προσεκτικά το υπό συζήτηση προσχέδιο προτού τοποθετηθούν», ενώ δηλώνει έτοιμος να συζητήσει μαζί τους.

Γ.Α.