You are here

Δεν δεσμεύονται οι τράπεζες για αναστολή χρεών επενδυτών

26/07/2001 21:46
Δεν πρόκειται να δεσμευτούν οι τράπεζες γραπτώς για αναβολή στην είσπραξη χρεών που έχουν συνομολογηθεί για επενδυτικούς σκοπούς, δήλωσε σήμερα στη Stockwatch o Βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου.

Το νομοθετικό Σώμα είχε ζητήσει πρόσφατα την γραπτή εγγύηση των τραπεζικών οργανισμών ότι θα επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή ανοχή στην αποπληρωμή χρεών από επενδυτές, κάτι το οποίο είχε ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα προς τους οργανισμούς, για να δοθεί χρόνος σε όσους έπαθαν ζημιές από το χρηματιστήριο να ανακάμψουν οικονομικά. Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, οι τράπεζες «διαμήνυσαν στη Βουλή ότι δεν πρόκειται να στείλουν την γραπτή δέσμευσή τους για το ζήτημα».

Παράλληλα συγκεκριμένο υπόμνημα από την Γενική Εισαγγελία, για ενίσχυση της νομικής υπηρεσίας αναφορικά με τη διερεύνηση ποινικών υποθέσεων στο ΧΑΚ, αναμένεται να υποβληθεί τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου ενώπιον του νομοθετικού Σώματος. Τη δέσμευση αυτή έδωσε σήμερα ενώπιον των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, ο κ. Μαρκίδης δεσμεύτηκε επίσης όπως ετοιμάσει πρόταση νόμου αναφορικά με το δίκαιο της απόδειξης, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να ανοίγονται πολύ πιο εύκολα ποινικές υποθέσεις που αφορούν παρατυπίες ή παρανομίες στο ΧΑΚ.

Οι δύο Επιτροπές της Βουλής πρόκειται να συνέλθουν σε νέα κοινή συνεδρία αρχές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, για να εξετάσουν και να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις του Γενικού Εισαγγελέα για να προωθηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη υποθέσεις που εμπεριέχουν ποινικό αδίκημα και αφορούν το χρηματιστήριο.

Στη σημερινή κοινή συνεδρία των Επιτροπών Οικονομικών και Ελέγχου, αναλύθηκε από κοινού με τον Γενικό Εισαγγελέα η κατάσταση εις βάθος και υπήρξε ενημέρωση των επιτροπών από τον κ. Μαρκίδη για τις υποθέσεις οι οποίες είναι υπό διερεύνηση. Σύμφωνα με τον Γενικό Εισαγγελέα, διερευνώνται από την αστυνομία αρκετές υποθέσεις καταγγελιών για το ΧΑΚ. Μία από αυτές τις περιπτώσεις (MAX DATA), σύμφωνα με την αστυνομία, έχει τελειώσει και σήμερα υπεβλήθη ογκώδης φάκελος στην εισαγγελία, η οποία εκτιμά ότι οι έρευνες για την υπόθεση αυτή θα ολοκληρωθούν από νομικής πλευράς περί το τέλος Αυγούστου.