You are here

Μήνυμα συμφιλίωσης από την νέα πρόεδρο της Βουλής

10/06/2021 21:22

Μήνυμα συμφιλίωσης έστειλε στην πρώτη της τοποθέτηση από το βήμα της Ολομέλειας, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Αννίτα Δημητρίου.

«Αυτό που θα επιδιώξω λοιπόν είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης», σημείωσε.

Κατά την πρώτη ομιλία της, ανέφερε ότι αναλαμβάνει το λειτούργημα με αίσθημα ευθύνης. 

Όπως είπε, πρόκειται για μια δύσκολη κοινοβουλευτική θητεία με σημαντικότατες εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις που θα θεμελιώσουν ένα νέο, υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης και θα ανανεώσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι είναι η θητεία της ψηφιακής μετάβασης, του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης αλλά και της ίδιας της λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων. Εξέφρασε επίσης την άποψη, ότι θα είναι η θητεία που θα αφουγκραστεί ακόμα περισσότερο τους πολίτες και θα φροντίσει να ισχύσει ισονομία και δικαιοσύνη για κάθε άνθρωπο.

Εξέφρασε παράλληλα την ευχή, η επιλογή αυτή να είναι η απαρχή να σπάσουν οι γυάλινες οροφές, να δημιουργηθούν δομές, να δοθούν ευκαιρίες και να υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλους ώστε να αντιληφθούν το αυτονόητο.

«Η πατρίδα ωφελείται αν κάθε άνθρωπος διακρίνεται με αποκλειστικό γνώμονα την αξία του, χωρίς να ακυρώνεται ή να τραβιέται πίσω λόγω των χαρακτηριστικών ή του φύλου τους», κατέληξε.

Το βιογραφικό της Αννίτας Δημητρίου

Η κ. Δημητρίου γεννήθηκε το 1985 και έλκει την καταγωγή της από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο. Έχει κάνει σπουδές στις Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Πρέσβειρα Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διετέλεσε Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016), Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015), Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016) και Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Είναι έγγαμη με τον Ανδρέα Κυπριανού.

Οι πρώτες τοποθετήσεις των κομμάτων

Στη συνέχεια, αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, πήραν τον λόγο για να συγχαρούν την νέα πρόεδρο

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος συνεχάρη την κα. Δημητρίου για την εκλογή της και τη διαβεβαίωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΚΟ θα συμβάλει τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να επιτελέσει τα δύσκολα καθήκοντα που αναλαμβάνει, ώστε να διεξάγεται στο σώμα ένας παραγωγικός διάλογος που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των προκλήσεων του τόπου και της κοινωνίας.
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, αφού συνεχάρη την κα. Δημητρίου εξέφρασε την ετοιμότητα για συνεργασία, ώστε να βελτιώσουν πράγμα και να αλλάξουν διαδικασίες προς το καλύτερο μέσα στη Βουλή.  
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος διαβεβαίωσε την κα. Δημητρίου ότι θα συνεχίσουν εποικοδομητικά, με συνέργεια και μετριοπάθεια να στηρίζουν το κοινοβουλευτικό έργο και την προσπάθεια να αναβαθμιστεί το επίπεδο της κυπριακής Βουλής και να αντιπροσωπεύσουν σωστά το λαό και να αποκαταστήσουν όσα ο λαός θα ήθελε να δει να πραγματώνονται μέσα σε ένα εποικοδομητικό κλίμα.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ευχήθηκε στην κα. Δημητρίου καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο της αναφέροντας, ότι υπάρχει έξω μια κοινωνία γεμάτη προβλήματα η οποία περιμένει πολλά από το κοινοβούλιο και τους βουλευτές. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο θα καταφέρουν να εξεύρουν λύσεις τόσο για τα οικονομικά ζητήματα όσο και για τα κοινωνικά.
 
Ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Κάρογιαν συνεχάρη την κα. Δημητρίου αναφέροντας ότι η εκλογή μιας γυναίκας στην Προεδρία της Βουλής δίνει σωστά μηνύματα στην κοινωνία, ότι αυτός ο τόπος και οι θεσμοί πρέπει να πάνε μπροστά και να ανοίξουν στα δεδομένα της νέας εποχής. Ανέφερε επίσης ότι οι προκλήσεις είναι πολλές και χρειάζεται γνώση, εμπειρία, νουσημάδα και συνθέσεις. Είπε επίσης ότι «είναι στο χέρι μας να σας βοηθήσουμε, να κάνουμε το καθήκον μας προς την κοινωνία».
 
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού ευχήθηκε στην κα. Δημητρίου κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει. Διαβεβαίωσε ότι το ΑΚΕΛ θα είναι εποικοδομητικό, έτοιμο να συνεργαστεί σε όλα τα ζητήματα σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει ο λαός τις πάρα πολλές δυσκολίες που υπάρχουν και να οδηγήσουν τον τόπο μπροστά.
 
Τέλος ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης συνεχάρη την κα. Δημητρίου «εκ μέρους της δεύτερής σας οικογένειας», εκφράζοντας σιγουριά για την επιτυχία της. Παράλληλα δήλωσε ότι σε ένα πνεύμα σύνθεσης, συνεργασίας τόσο μαζί της όσο και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να εργαστούν με το βλέμμα στον άνθρωπο, τους πολίτες και τα μηνύματα που τους έστειλαν στις 30 του Μάη.