You are here

Π. Λένας: Στόχος μας η προστασία του επενδυτικού κοινού

25/06/2001 14:25
O Νόμος του Χρηματιστηρίου έχει σαν πρωταρχική του ευθύνη, την προστασία του επενδυτικού κοινού. Στα πλαίσια αυτά οι εταιρείες ΗΡΑ, ΚΥΚΝΟΣ και SHARELINK, οι οποίες εμπλέκονται στο θέμα της εξαγοράς της ΚΥΚΝΟΣ σήμερα τέθηκαν εκτός πατώματος, για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έτσι να μπορέσουν οι επενδυτές να έχουν ίσες ευκαιρίες. Αυτά τόνισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΑΚ, Πάρις Λένας μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συζήτησης για τις αντιδράσεις των επενδυτικών εταιρειών αναφορικά με το νόμο ο οποίος προνοεί μεγάλες χρηματικές ποινές για επενδυτικές εταιρείες που έχουν εισηγμένους τίτλους στο ΧΑΚ και διαθέτουν σε ρευστά διαθέσιμα ποσοστό μεγαλύτερο του 20% του ενεργητικού τους.

Αναφερόμενος στο θέμα της προσφυγής των επενδυτικών εταιρειών στο ανώτατο δικαστήριο για αναθεώρηση του νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή το Απρίλιο του 2001, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι το Χρηματιστήριο δεν έχει ένσταση στο κομμάτι που αφορά τα πρόστιμα, αλλά ίσως να έχει ένσταση στο μέρος που αφορά το ύψος, τον λόγο και τον τρόπο που εφαρμόζονται αυτά τα πρόστιμα.

Ο κ.Λένας κληθείς να σχολιάσει τη θέση των επενδυτικών εταιρειών, ότι με την εφαρμογή του Νόμου θα επηρεαστεί αρνητικά ο θεσμός του χρηματιστηρίου, ανέφερε ότι θέση του Συμβουλίου του ΧΑΚ είναι όπως οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το θεσμό πρέπει να εξετάζεται προσεκτικά. Εξέφρασε επίσης της άποψη ότι αυτό που βασικά ενδιαφέρει το Συμβούλιο είναι να υπάρχει ρευστότητα στο Χακ, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κινηθεί η αγορά. Επεσήμανε δε, ότι ορισμένα νομοθετήματα, αν εφαρμοστούν βεβιασμένα μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες, έστω και προσωρινές, απορρόφησης ρευστότητας από το χρηματιστήριο.

Ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου ερωτηθείς για την χρονική τοποθέτηση της εφαρμογής της Έκθεσης του Ελλαδίτη εμπειρογνώμονα Δημήτρη Τσιμπανούλη, σημείωσε ότι οι Αρχές του ΧΑΚ προβληματίζονται αρκετά για την εφαρμογή αυτού του πορίσματος που αφορά την αναμόρφωση του Χρηματιστηρίου, λόγω του μεγάλου όγκου εργασίας που προνοεί για την πλήρη εφαρμογή του. Ο κ. Λένας τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το Χρηματιστήριο για να αντεπεξέλθει το γρηγορότερο δυνατό σε αυτή την αναμόρφωση, ενώ απαντώντας σε σχόλια δημοσιογράφου για τυχόν μεγάλα συμφέροντα που εμπλέκονται με αποτέλεσμα να επέρχεται καθυστέρηση στην εφαρμογή της έκθεσης, τόνισε κατηγορηματικά ότι το ΧΑΚ είναι και θα παραμείνει εκτός συμφερόντων.