You are here

Υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας στα χρηματιστηριακά θέματα, παραδέχεται ο Πρόεδρος της Επ. Οικ. Μάρκος Κυπριανού

18/07/2001 16:29
«Για να μην κάνεις λάθος δεν πρέπει να κάνεις τίποτα» τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, κληθείς από τη Stockwatch να σχολιάσει το κατά πόσον υπάρχει η κατάλληλη τεχνογνωσία από τα μέλη της Επιτροπής να παίρνουν αποφάσεις σε χρηματιστηριακά ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών εμμέσως παραδέχθηκε ότι υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας σε θέματα χρηματιστηρίου και κάλεσε το κράτος να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες «μέχρι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού, «να βρούμε εμείς την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη».

«Κάναμε επανειλημμένα αυτοκριτική και παράλληλα διορθώσαμε και νομοθετικές πρόνοιες που έχριζαν διόρθωσης» ανέφερε ο κ. Κυπριανού για να προσθέσει ότι η Επιτροπή Οικονομικών παίρνει πρωτοβουλίες και εκεί που μπορεί, προσπαθεί να επιλύσει προβλήματα. Ο κ. Κυπριανού έφερε ως παράδειγμα τη συννενόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να γίνει αναπομπή συγκεκριμένου νόμου, ούτως ώστε να μπορέσει η Επιτροπή Οικονομικών να διορθώσει κάποια πρόνοιά του.

Επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών επεσήμανε ότι αυτή η πρακτική δεν πρέπει να συνεχιστεί και από εδώ και πέρα πρέπει και οι άλλοι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα τόνισε ότι η καθυστέρηση στο Νόμο για τις ΕΠΕΥ είναι πρόβλημα, έχει δημιουργήσει προβλήματα και συνεχίζοντας, εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτό το πρόβλημα λυθεί τον προσεχή Οκτώβριο που αναμένεται να κατατεθεί.

Για την πρωινή επίσκεψη της Επιτροπής Οικονομικών στο Χρηματιστήριο ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ήταν προγραμματισμένη και δεν έχει καμιά σχέση με την πτώση του Δείκτη αυτές τις μέρες. Κατά τη σημερινή συνάντηση Επιτροπής Οικονομικών με το Δ.Σ. του ΧΑΚ, συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για το θεσμό. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι θα «έπρεπε να δοθεί στο Συμβούλιο του ΧΑΚ μεγαλύτερη πρωτοβουλία στις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν το θεσμό του χρηματιστηρίου» έτσι ώστε να γίνει πιο ευέλικτο να αντιμετωπίζει έγκαιρα τις διάφορες καταστάσεις, ενώ τόνισε «ότι τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην πτώση του Δείκτη ή των μετοχών δεν αποτελούν νομοθετικά ζητήματα και δενέχουν σχέση με τη νομοθεσία».