You are here

Ζητούν εξηγήσεις για υπόθεση Manafort

13/06/2018 21:28

Συζήτηση στη βουλή γύρω από το θέμα των ενεργειών αρμόδιων αρχών και σωμάτων, σε σχέση με τα όσα δημοσιοποιήθηκαν και αφορούν στην Κύπρο σε σχέση με την υπόθεση Paul Manafort, ζητά το ΑΚΕΛ.

Όπως δήλωσε σήμερα η βουλευτής Ειρήνη Χαραλαμπίδου, το ΑΚΕΛ έχει εγγράψει θέμα στην επιτροπή ελέγχου της βουλής σε σχέση με την υπόθεση Paul Manafort για την οποία έχει καταχωρηθεί κατηγορητήριο στην πολιτεία της Κολούμπια των ΗΠΑ, στις 8 Ιουνίου.

Σκοπός όπως είπε είναι να κληθούν όλες οι αρμόδιες αρχές, Κεντρική Τράπεζα, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Νομική Υπηρεσία ΜΟΚΑΣ, για να τοποθετηθούν ως προς τις ενέργειες που έχουν κάνει προκειμένου να βεβαιωθούν ότι παρόμοιες πρακτικές από δικηγορικά ή ελεγκτικά γραφεία, οι οποίες εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς, δεν θα επαναληφθούν.

Η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι είναι σημαντικό να ελεγχθεί εάν ο εποπτικός έλεγχος που ασκείται είναι αποτελεσματικός και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές, πρέπει «να μας ενημερώσουν επίσης, για το τι έχουν πράξει σε σχέση με τους εν Κύπρο συνεργάτες του Paul Manafort».

Στο πρόσθετο κατηγορητήριο παρουσιάζονται πληροφορίες για δεκάδες εκατομμύρια που ο Manafort απέκρυψε από τις αμερικανικές φορολογικές αρχές, μέσω εταιρικών δομών σε διάφορες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Manafort και συνεργάτες του ενέγραψαν στην Κύπρο συνολικά έντεκα εταιρείες από τον Ιούνιο του 2007 μέχρι το Μάρτιο του 2011.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει συνολικά έξι κατηγορίες περιλαμβανομένης της συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, της συνωμοσίας για ξέπλυμα χρήματος, της μη δήλωσης εκπροσώπου ξένου παράγοντα, των ψευδών δηλώσεων βάσει του νόμου για αντιπροσώπου ξένου παράγονται (FARA) , ψευδών φορολογικών δηλώσεων, παρεμπόδισης της δικαιοσύνης και της συνωμοσίας για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.