You are here

Φαίδωνος: Τριτοκοσμικές συνθήκες στο αεροδρόμιο Πάφου

26/09/2022 06:37

Τριτοκοσμικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν στο αεροδρόμιο Πάφου, με τους τουρίστες να περιμένουν για ώρες σε υπαίθριους χώρους αναμονής, εκτεθειμένοι σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με το δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος ζητά την άμεση κτιριακή αναβάθμιση και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φαίδωνος εκφράζει τη δυσαρέσκεια του Δήμου Πάφου για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Διεθνή Αερολιµένα Πάφου, τόσο στο χώρο αναχωρήσεων και αφίξεων, όσο και στους υπαίθριους χώρους αναμονής (walk on Ι walk off).

Σε επιστολή στην Ανώτερη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports Ltd, Ελένη Καλογήρου, την οποία κοινοποίησε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Μεταφορών και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υφιστάμενη κατάσταση του αεροδρομίου Πάφου και ζητά την άμεση κτιριακή αναβάθμιση και παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο Διεθνή Αερολιμένα Πάφου.

Αναφέρει ότι ο αερολιμένας, ιδιαίτερα στις περιόδους αιχμής, αδυνατεί να ανταποκριθεί στον όγκο του επιβατικού κοινού, µε αποτέλεσμα οι ταξιδιώτες, ντόπιοι και ξένοι, να ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Ουρές δεκάδων μέτρων

«Δημιουργούνται ουρές δεκάδων μέτρων στις αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων, ενώ για προσωρινή αποσυμφόρηση της κατάστασης, τόσο η Διεύθυνση του Αερολιμένα, όσο και οι πάροχοι επίγειας εξυπηρέτησης χρησιμοποιούν τους υπαίθριους χώρους αναμονής ωσάν να είναι κανονικές αίθουσες αναχωρήσεων», εξηγεί.

Προσθέτει ότι μεταφέρουν τους επιβάτες στους υπαίθριους χώρους αναμονής όπου κανονικά θα έπρεπε να αναμένουν µόνο 10-15 λεπτά για επιβίβαση, και πολλές φορές αναμένουν πέραν της μιας ώρας, εκτεθειμένοι σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες και σε ένα τριτοκοσμικό περιβάλλον.

Ο κ. Φαίδωνος υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν το συντομότερο οι διαδικασίες επέκτασης των αιθουσών αναχωρήσεων και αφίξεων, καθώς και των υπαίθριων χώρων αναμονής, µε παράλληλη αναβάθμιση των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης από τους παρόχους.

Αναβάθμιση κτιρίου πριν το Μάρτιο 2023

Τονίζει ότι πρέπει χωρίς χρονοτριβή, με το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου και στις αρχές Νοεμβρίου του 2022, να αρχίσουν εντατικά οι οικοδομικές εργασίες κτηριακής αναβάθμισης του Αερολιμένα με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος Μαρτίου 2023.

«Τόσο ο Δήμος Πάφου, όσο και οι τουριστικοί φορείς της Επαρχίας δεν θα ανεχθούν η νέα τουριστική περίοδος να βρει τον Αερολιμένα Πάφου στην ίδια υποβαθμισμένη κατάσταση όπως τα προηγούμενα χρόνια», προειδοποιεί επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η διαχειρίστρια εταιρείας των κυπριακών αεροδρομίων Hermes Ltd, δεν υλοποίησε υποχρέωση του 25ετούς συμβολαίου κατασκευής και λειτουργίας των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, το οποίο υπογράφηκε το Μάιο του 2006, για νέα έργα.

Πιο συγκεκριμένα, στη σύμβαση παραχώρησης, υπήρχε πρόνοια για την κατασκευή από τη Hermes νέων έργων (Φάση 2), προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των αεροδρομίων. Όμως, η Hermes δεν έχει μέχρι σήμερα εκκινήσει τη Φάση 2, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ορόσημα κίνησης επιβατών έχουν εκπληρωθεί.

Σε εξέλιξη συμβιβαστική λύση

Σημειώνεται ότι η Hermes προσέφυγε σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών με την απόφαση, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021, να είναι απορριπτική για την εταιρεία, ενώ παράλληλα και οι ενέργειες της για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα της Φάσης 2, δεν τελεσφόρησαν.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, τα δύο μέρη αποφάσισαν όπως ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με σκοπό την ολοκλήρωση της Φάσης 2 και ως εκ τούτου, η διαδικασία διαιτησίας που εν τω μεταξύ (Φεβρουάριο 2021) είχε εκκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ανασταλεί προσωρινά.

Τον Απρίλιο του 2022, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως εξετάσουν τη συνομολόγηση συμφωνίας συμβιβασμού, σύμφωνα με την οποία η Hermes θα κατασκευάσει τα έργα της Φάσης 2 και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συναινέσει σε επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης κατά πέντε χρόνια, ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της από δανειστές.

Σημειώνεται ότι παράλληλα, η εταιρεία είχε προχωρήσει σε διεκδίκηση από τη Δημοκρατία πέραν των €250 εκατ., λόγω απωλειών στα έσοδα της, ένεκα της πανδημίας, αλλά και ρήτρας στο συμβόλαιο της για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

Ενημερώνει ο Ελεγκτής για συμβόλαιο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, θα ενημερωθεί σήμερα από το Γενικό Ελεγκτή, αναφορικά με τη συμβιβαστική λύση που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και της εταιρείας Hermes Ltd, για επέκταση της περιόδου παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για άλλα πέντε χρόνια.

Η επιτροπή Οικονομικών ζήτησε τη σχετική πληροφόρηση στο πλαίσιο εξέτασης αιτήματος του υπουργείου Μεταφορών, για την αποδέσμευση κονδυλίου €191 χιλ., για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών από τη Δημοκρατία, αναφορικά με το 25ετές συμβόλαιο παραχώρησης των δύο αερολιμένων και τη διαφωνία που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας.

Της Ελένης Χαραλάμπους