You are here

Δεκάδες αφίξεις με ιδιωτικά τζετ την κλειστή περίοδο

02/07/2020 07:33

Δεκάδες πτήσεις διενεργήθηκαν προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, κατά την διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία επέφερε και κλείσιμο των αεροδρομίων.

Σε σχετική ερώτηση του προς τον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο, ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημειώνει ότι από τις 13 Μαρτίου 2020 ο υπουργός υγείας με διάταγμα του είχε θέσει συγκεκριμένους περιορισμούς όσον αφορά την είσοδο στην Κυπριακή Δημοκρατία, στα πλαίσια των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊου, ενώ με νέο διάταγμα έκλεισαν τα αεροδρόμια της κυπριακής Δημοκρατίας στις 30 Μαρτίου 2020.

Ο κ. Περδίκης ζήτησε ενημέρωση σχετικά με το διάστημα από τη λήψη σταδιακών μέτρων μέχρι σήμερα, όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εισήλθαν από νόμιμα σημεία εισόδου στην κυπριακή Δημοκρατία, όπως για παράδειγμα από μαρίνες με ιδιωτικά σκάφη ή από τα αεροδρόμια με ιδιωτικά τζετ, αν τα άτομα αυτά ελέγχθηκαν από τους αρμοδίους βάσει των ίδιων διαδικασιών που είχαν υιοθετηθεί στα αεροδρόμια της Δημοκρατίας και κατά πόσο υπάρχουν άτομα που τέθηκαν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό, ή που έχουν νοσήσει.

Αφίχθηκαν 28 ιδιωτικά τζετ με 153 επιβάτες

Στην απάντηση του ο κ. Καρούσος επικαλείται στοιχεία του τμήματος πολιτικής αεροπορίας, σχετικά με τις αφίξεις ιδιωτικών τζετ και νοσοκομειακών πτήσεων από τα δύο αεροδρόμια της Δημοκρατίας, Λάρνακας και Πάφου, κατά την περίοδο από τις 13 Μαρτίου μέχρι τις 25 Μαΐου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την εν λόγω περίοδο, αφίχθηκαν 28 ιδιωτικές πτήσεις με τζετ, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 153 επιβάτες και 51 νοσοκομειακές πτήσεις με 34 συνολικά ασθενείς.

Συγκεκριμένα, αφίχθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας «Γλαύκος Κληρίδης» 18 ιδιωτικές πτήσεις, με 131 επιβάτες και 49 νοσοκομειακές πτήσεις, με 34 ασθενείς ενώ, στο αεροδρόμιο Πάφου αφίχθηκαν 10 ιδιωτικές πτήσεις, με 22 επιβάτες και 2 νοσοκομειακές πτήσεις, με 0 ασθενείς.

Σε ότι αφορά τα άτομα που ενδεχομένως να τέθηκαν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό ή είχαν νοσήσει, ο κ. Καρούσος σημειώνει ότι αρμοδιότητα έχουν οι ιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, ενώ για τις μαρίνες παραπέμπει στο υφυπουργείο τουρισμού.

Μ.Χ.