You are here

Ενός έτους αναβολή για νέα πτέρυγα Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας

20/04/2018 14:20

Νέα αναβολή στη διαδικασία ανέγερσης της νέας πτέρυγας του γενικού νοσοκομείου Λάρνακας προκαλούν οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του εργολάβου και του κράτους ενώ οι βουλευτές διαμαρτύρονται κάνοντας λόγο για απαράδεκτη κατάσταση.

Το έργο παίρνει νέα αναβολή για ακόμα ένα χρόνο, σύμφωνα με το υπουργείο μεταφορών, εξέλιξη που προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Τα κατασκευαστικά έργα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2013 αναμενόταν ότι θα ολοκληρώνονταν σε διάστημα 36 μηνών. Λόγω των οικονομικών διαφορών δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2017 και αργότερα καθορίστηκε ημερομηνία παράδοσης για τον Απρίλιο του 2018.

Διεκδικεί €6,7 εκ. ο εργολάβος

Οι οικονομικές διαφορές αφορούν τη διεκδίκηση συνολικά €6,7 εκ. εκ μέρους του εργολάβου, από το κράτος.

Συγκεκριμένα, ο εργολάβος διεκδικεί με δικαστική απόφαση €5 εκ. από το κράτος, για το έργο της ανέγερσης του ανώτατου δικαστηρίου, μια απόφαση που στο μεταξύ το κράτος έχει εφεσιβάλει.

Επιπλέον, διεκδικεί €1,7 εκ. από το έργο του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας.

Τα μέλη της επιτροπής μεταφορών κάνουν λόγο για «ομηρία του έργου από τον εργολάβο» και ζητούν την παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα.

Οι βουλευτές της Λάρνακας διαμηνύουν ότι ασχέτως αν ανήκουν στο κόμμα του πρόεδρου της Δημοκρατίας, αν δεν βρεθεί τρόπος να επιλυθεί το πρόβλημα, θα κατέβουν στους δρόμους μαζί με τους συμπολίτες τους.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών, Γιώργος Προκοπίου, είπε πως «ο εργολάβος έχει σε ομηρία το έργο της επέκτασης της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Λάρνακας», σημειώνοντας ότι «η κατάσταση είναι απαράδεκτη».

Πρόσθεσε ότι στον πρόεδρο Αναστασιάδη έχει αποσταλεί επιστολή με την οποία ζητείται καθορισμός συνεδρίας, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ανέφερε ότι «ως Λαρνακείς είμαστε πλήρως απογοητευμένοι από τη γραφειοκρατία του κράτους, τα τεχνάσματα του εργολάβου, του οποίου το κράτος χρωστάει λεφτά, από ότι λέει ο ίδιος από το έργο του ανώτατου δικαστηρίου αλλά και του γενικού νοσοκομείου Λευκωσίας».

Επιπλέον, ανέφερε ότι εντός των ημερών υπογράφηκε νέο έργο για ανέγερση του οικογενειακού δικαστηρίου, μεταξύ κράτους και του ίδιου εργολάβου.

«Δεν βλέπω τη λογική ένας εργολάβος που εκβιάζει μια επαρχία και τους ασθενείς της το κράτος να τον επιβραβεύει δίδοντας του νέα έργα», είπε.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, είπε πως «είναι επιεικώς απαράδεκτο για ένα θέμα υψίστης προτεραιότητας για τη Λάρνακα και τους κατοίκους της να τυγχάνει καθυστέρησης και μάλιστα επιπρόσθετα να χρησιμοποιείται εκβιαστικά από τον ίδιο τον εργολάβο και να κατακρατείται εκβιαστικά για άλλες παλιές οφειλές ή παλιές συμβάσεις, που δεν αφορούν το νοσοκομείο της Λάρνακας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, σε κοινή δήλωσή του με τη βουλευτή Ευανθία Σάββα, είπε πως «οι αγκυλώσεις της δημόσιας υπηρεσίας, οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και η διελκυστίνδα ανάμεσα στον εργολάβο και το κράτος δεν μας αφορά», για να προσθέσει πως «η Λάρνακα απαιτεί άμεσα την ολοκλήρωση του έργου, για το καλό των ασθενών που ταλαιπωρούνται ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους από τη σημερινή προβληματική κατάσταση στο νοσοκομείο Λάρνακας».

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Λάρνακα τις επόμενες μέρες για να εξετάσει την πρόοδο των προεκλογικά εξαγγελθέντων έργων. «Απαιτούμε αυτή τη φορά να έρθει φέρνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, ανέφερε από την πλευρά του ότι την πρώτη ευθύνη τη φέρει το υπουργείο μεταφορών, ως το υπεύθυνο και αρμόδιο υπουργείο.

«Ο εργολάβος έχει ευθύνες, οι οποίες είναι βαριές, αφού εκμεταλλεύεται το γεγονός που αφορά την οικονομική δυστοκία. Όμως, την πρώτη ευθύνη τη φέρει το υπουργείο μεταφορών, ως το υπεύθυνο και αρμόδιο υπουργείο, αφού δεν έλαβε τα ενδεδειγμένα μέτρα για να δοθεί μια σωστή λύση», σημείωσε.

Μ.Χ.