You are here

Ανάπτυξη στα ορεινά με πλάνο 250 δράσεων

16/02/2021 14:44

Σύνολο 250 δράσεων περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων Τροόδους, την οποία ανέλυσε στα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, ο Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων Κώστας Χαμπιαούρης. Οι 140 από αυτές τις δράσεις είναι βραχυπρόθεσμες και εκφράζεται η προσδοκία να ολοκληρωθούν μέχρι το 2023.

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε ότι παρά την οικονομική κρίση και τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης των Ορεινών Κοινοτήτων που υιοθετήθηκε το 2019 αποτελεί προτεραιότητα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς μέσα από την υλοποίηση της θα επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές κοινότητες.

Όπως αναφέρθηκε, το σύνολο των δράσεων, θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2030, καθώς πέραν των βραχυπρόθεσμων δράσεων, υπάρχουν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις.

Η Εθνική Στρατηγική περιλαμβάνει σχεδιασμό για τη δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στη Λινού και την ανέγερση ελικοδρομίου στη Λινού, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης αντίστοιχα. Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, έχει ήδη ολοκληρωθεί η δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Στήριξης Ηλικιωμένων στο Φοινί, ολοκληρώθηκαν βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί και προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης του νοσοκομείου Τροόδους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τα προβλήματα που επέφερε στις ορεινές κοινότητες το κλείσιμο καταστημάτων του Συνεργατισμού, ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε πως γίνονται προσπάθειες για να επαναλειτουργήσουν κάποιοι χώροι καθώς διαπιστώνεται πρόβλημα. Σημείωσε ότι τα αιτήματα των κατοίκων προωθήθηκαν στα αρμόδια τμήματα ώστε να προωθηθούν λύσεις για το θέμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού, αναφέρθηκε στους τρεις άξονες πολιτικής της Εθνικής Στρατηγικής, οι οποίοι αφορούν την οικονομία/παραγωγή, τον τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και τη φύση και το περιβάλλον. Εξέφρασε την άποψη ότι αυτοί οι άξονες πολιτικής θα τερματίσουν την αστυφιλία οδηγώντας σε ανάπτυξη της κυπριακής υπαίθρου.

Σημείωσε ότι στόχος είναι η δημιουργία βιοτεχνιών γεωργικών και άλλων προϊόντων στην ύπαιθρο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, η δημιουργία στην ύπαιθρο υποδομών παιδείας και η ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές υποδομών υγείας ευρωπαϊκού επιπέδου. Πρόσθεσε ότι στόχος είναι επίσης ανάλογες υποδομές οδικού δικτύου, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης, περισυλλογής σκυβάλων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναφέρθηκε στην έλλειψη υποδομών και υπηρεσιών στις ορεινές κοινότητες και στην ύπαιθρο τονίζοντας την ανάγκη οι στρατηγικές, οι μελέτες και οι υποσχέσεις, να μετατραπούν σε πράξεις. Σημείωσε ότι η Εθνική Στρατηγική για την ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις και είναι σημαντικό ότι κάποιες από αυτές έχουν υλοποιηθεί ή τροχοδρομηθεί.

M.X.