You are here

Ανοίγει ο δρόμος για εγκαταστάσεις ΑΗΚ, ΧΥΤΑ και σφαγείων

27/05/2022 11:56

Την τροποποίηση του περί Βιομηχανικών Εκπομπών Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία σημαντικών εγκαταστάσεων για την οικονομία του τόπου, όπως ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί της ΑΗΚ, σταθμοί παραγωγής βιοαερίου, μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, σφαγεία, χοιροστάσια και πτηνοτροφεία, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ενώ οι εγκαταστάσεις αυτές πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια βιομηχανικών εκπομπών(ΑΒΕ), λόγω μη κατοχής έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης. 

Σημειώνεται ότι με βάση τις διατάξεις της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Οδηγία IED), καμία εγκατάσταση δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την κατοχή Άδειας ΑΒΕ.

Εντούτοις, ένας μεγάλος αριθμός υφιστάμενων εγκαταστάσεων, αδυνατούν να εξασφαλίσουν ΑΒΕ λόγω πολεοδομικών προβλημάτων, παρότι πληρούν τα περιβαλλοντικά κριτήρια της Οδηγίας IED.

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι, πρόκειται για εγκαταστάσεις που λειτουργούν για δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι πολεοδομικές άδειες ή/και άδειες οικοδομής που εξασφάλισαν κατά την αρχική λειτουργία να έχουν λήξει και η έκδοση πιστοποιητικών έγκρισης είναι αδύνατη, είτε λόγω αλλαγών στην εγκατάσταση είτε λόγω άλλων προβλημάτων.

Επιπρόσθετα, τονίζεται ότι η απαγόρευση λειτουργίας για κάποιες εγκαταστάσεις είναι αδύνατη (και για άλλες θα επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου (κτηνοτροφικές μονάδες, εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων και βιομηχανίες).

Σημειώνεται ότι η υιοθέτηση του τροποποιητικού νομοσχεδίου κρίνεται αναγκαία καθότι θα επιτρέψει τη χορήγηση ΑΒΕ σε μεγάλο αριθμό εγκαταστάσεων και θα βοηθήσει στην άμεση επίλυση του προβλήματος μη συμμόρφωσης με την Οδηγία IED.

Τυχόν μη έγκριση και μη έγκαιρη ψήφιση του νομοσχεδίου από την Βουλή των Αντιπροσώπων, εκτιμάται ότι θα επιφέρει σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατες επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά από αξιολόγηση της σχετικής έκθεσης εφαρμογής (EU Registry Report) για το έτος 2019, επισημάνθηκε ότι η μη κατοχή ΑΒΕ κρίνεται ως πολύ σοβαρό θέμα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθότι αποτελεί πρωταρχική απαίτηση της Οδηγίας IED και το βασικό εργαλείο για την εφαρμογή των προνοιών της.

Τα στοιχεία αδειοδότησης θα υποβληθούν αναλυτικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κάθε εγκατάσταση ξεχωριστά τον Σεπτέμβριο του 2022, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης εφαρμογής της Οδηγίας IED (EU Registry Report) για το έτος 2021. Η αξιολόγηση των στοιχείων θα γίνει στις αρχές του 2023.

Προστίθεται ότι με το νομοσχέδιο δίνεται εύλογο χρονικό περιθώριο στις αρμόδιες αρχές του κράτους για επίλυση του πιο πάνω νομικού αδιεξόδου, αφενός με την τροποποίηση του άρθρου 8 για την αύξηση της διάρκειας ισχύος της ΑΒΕ από 5 σε 8 χρόνια και αφετέρου με την προσθήκη νέου άρθρου μεταβατικής διάταξης το οποίο παρέχει τη δυνατότητα χορήγησης ΑΒΕ χωρίς την κατοχή έγκυρης και εν ισχύ πολεοδομικής άδειας ή άδειας οικοδομής ή πιστοποιητικού έγκρισης σε εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν πριν την έναρξη ισχύος του περί Βιομηχανικών Εκπομπών (Ολοκληρωμένη Πρόληψη και Έλεγχος της Ρύπανσης) Νόμου και νοουμένου ότι, κατά την αρχική τους λειτουργία, είχαν εξασφαλίσει πολεοδομική άδεια ή/και άδεια οικοδομής για μόνο μία φορά και με ισχύ μέχρι τις 31.12.2023.

Της Ελένης Χαραλάμπους