You are here

Δεκάδες λουκέτα στη Στασικράτους λόγω έργων

21/10/2019 06:42

Στην επιτροπή εσωτερικών της βουλής τίθεται σήμερα η καθυστέρηση που παρατηρείται στα έργα ανάπλασης στο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας μετά την κραυγή απόγνωσης και την επιστολή που απέστειλαν στη βουλή οι καταστηματάρχες της οδού Στασικράτους.

Στην γνωστή εμπορική οδό της Λευκωσίας έχουν ήδη κλείσει δεκάδες καταστήματα από τότε που ξεκίνησαν τα βελτιωτικά έργα ενώ άλλα αναμένεται να βάλουν λουκέτο το επόμενο διάστημα, αν συνεχιστεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Η αναπληρωτής πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Έφη Ξάνθου, δήλωσε στη StockWatch ότι είναι «αδιανόητο να μην γίνονται ευθύς εξ’ αρχής σωστά οι διαδικασίες προσφορών ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις και ανατροπές στα έργα υποδομής που επηρεάζουν αρνητικά τον κύκλο εργασιών των καταστηματαρχών και την προσβασιμότητα των πολιτών και κατοίκων της περιοχής».

Τόνισε ότι «οι καταστηματάρχες πρέπει να διεκδικήσουν αποζημιώσεις λόγω της απώλειας εσόδων ώστε να εξαναγκαστούν επιτέλους οι δήμοι και οι υπηρεσίες να τηρούν τις συμφωνίες αλλά και θα παρακολουθούν τη διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα διεκπεραίωσης των έργων».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις επιπτώσεις στα καταστήματα λόγω της καθυστέρησης των έργων, είναι η οδός Στασικράτους, είπε, σημειώνοντας ότι «από τα 165 καταστήματα, τα 41 έχουν τερματίσει τη λειτουργία τους ενώ υπάρχουν άλλοι καταστηματάρχες που προβληματίζονται αν θα αντέξουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου»

Οι καταστηματάρχες στην οδό Στασικράτους με επιστολή τους στις 16 Οκτωβρίου ενημερώνουν τη βουλή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση του έργου.

Τονίζουν ότι η παράδοση του έργου είναι ζωτικής σημασίας να γίνει πριν την περίοδο των Χριστουγέννων έτσι ώστε να δώσει μία οικονομική τόνωση στα καταστήματα αφού για τους πλείστους είναι η σημαντικότερη περίοδος του χρόνου.

Αναφέρουν επίσης μια σειρά άλλων προβλημάτων.

Πολλοί καταστηματάρχες αναγκάστηκαν να απολύσουν προσωπικό και άλλα καταστήματα λόγω των συμβάσεων τους επωμίζονται το κόστος.

Επίσης, παρατηρείται μείωση τζίρου από 60%-80% για όλα τα καταστήματα.

Επιπλέον, ενώ εδώ και περίπου 3 μήνες τα έργα στα τμήματα 1 και 2 έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, παραμένουν κάποια ανοίγματα στο δάπεδο για τοποθέτηση δέντρων και φωτισμού.

Οι καταστηματάρχες επιρρίπτουν ευθύνες και στην ΑΗΚ, της οποίας η καθυστέρηση φαίνεται να επιδεινώνει την κατάσταση.

Οι καταστηματάρχες ζητούν μείωση των ενοικίων μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. 

Διαπιστώνουν όμως ότι στους περισσότερους δεν έχουν γίνει μειώσεις ενοικίων, αντιθέτως σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ζητηθεί και αυξήσεις. 

Καταγράφουν, επίσης, ότι δεν υπήρξε καθόλου στήριξη των καταστηματαρχών από κανένα κρατικό φορέα.

Υπογραμμίζουν ότι αν δεν επισπευσθεί στα αρχικά χρονοδιαγράμματα το έργο τότε το τελευταίο εμπορικό κέντρο της Λευκωσίας θα έχει καταστραφεί. 

Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του υπουργείου εσωτερικών, του τμήματος πολεοδομίας, ο δήμαρχος Λευκωσίας, εκπρόσωποι της ΠΟΒΕΚ, του κυπριακού συνδέσμου ιδιοκτητών ακινήτων (ΚΣΙΑ), της ομοσπονδίας συνδέσμων εργολάβων οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) και του συνδέσμου καταστηματαρχών Στασικράτους.

Της Ηρώς Ευθυμίου