You are here

Δικαίωμα αποζημίωσης για ταλαιπωρίες σε πτήσεις

25/10/2007 13:21

• Εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία


Το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για ζημιές ή ταλαιπωρίες που υπέστησαν λόγω αναβολής ή καθυστέρησης πτήσεων θα μπορούν να έχουν από σήμερα, βάσει κοινοτικού κεκτημένου, επιβάτες αεροπορικών εταιρειών που ταξίδευσαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2007. Όπως ανέφερε σήμερα, μετά από συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωνάς Νικολάου, οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί καθορίζουν τις κυρώσεις που μπορούν να υποβληθούν στον αερομεταφορέα και τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Περαιτέρω, ο κ. Νικολάου διευκρίνισε ότι οι αποζημιώσεις θα ρυθμίζονται με βάση τη ζημιά που υπέστη ο επιβάτης, όπως και το ότι ο επιβάτης θα απευθύνεται για αποζημιώσεις στον εμπλεκόμενο αερομεταφορέα.

Τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών, με βάσει το κοινοτικό κεκτημένο, θα ισχύουν και για αεροπορικές εταιρείες τρίτων χωρών που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια της ΕΕ.

Η Πολιτική Αεροπορία, όταν τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία, θα υποχρεούται να τηρεί και να ενημερώνει τακτικά κατάλογο αερομεταφορέων των οποίων η λειτουργία απαγορεύεται στην ΕΕ και να πληροφορεί τους επιβάτες για την ταυτότητα των πτήσεων, ώστε να αποφεύγουν αεροπορικές εταιρείες που μπορεί να πραγματοποιούν πτήσεις στο χώρο της ΕΕ χωρίς να τηρούν τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας.

Ο κατάλογος των αεροπορικών εταιρειών θα δημοσιεύεται μέσω διαδικτύου ή θα γνωστοποιείται γενικά στη κοινή γνώμη.

Του Σωκράτη Ιωακείμ