You are here

Εκτός απροόπτου σε 5,5 χρόνια το νέο μουσείο

23/09/2021 16:26

Περισσότερο από ένα έτος καθυστέρησης παρατηρείται στην διαδικασία ανέγερσης του νέου αρχαιολογικού μουσείου στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας, η οποία αποδίδεται στην πανδημία.

Η προκήρυξη προσφορών υπολογιζόταν να γίνει στα μέσα του 2020 ανάφερε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Φοίβος Ιακωβίδης, κατά την σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών. Η επιτροπή εξέτασε το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου μετά από αυτεπάγγελτη πρόταση των βουλευτών Μαρίνου Μουσιούττα, Δημήτρη Δημητρίου και Χρίστου Ορφανίδη.

Ο κ. Ιακωβίδης ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι υπολογίζεται ότι θα προκηρυχθούν προσφορές αρχές του Νοεμβρίου του 2021, να κατακυρωθούν στον επιτυχών προσφοροδότη στις αρχές του χρόνου, ενώ σημείωσε εκτός απροόπτου θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου, τον Ιούλιο του 2022.

Διευκρίνισε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν, εάν δεν θα υποβληθούν προσφυγές ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών, κάτι το οποίο θα παρατείνει τον χρόνο έναρξης των εργασιών. Οι εργασίες για ανέγερση του μουσείου, υπολογίζεται να κρατήσουν 3,5 χρόνια, ενώ στην συνέχεια θα χρειαστεί ακόμα ένας χρόνο για την μεταφορά των αρχαιοτήτων σε αυτό.

Ο κ. Ιακωβίδης επεσήμανε επίσης ότι για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου του μουσείου, θα πρέπει να μεταφερθούν οι ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες που συνεχίζουν να λειτουργούν στον χώρο.

Το υπουργείο Υγείας με επιστολή του στην Επιτροπή Μεταφορών αναφέρει ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα αγοραστεί χώρος στο κτίριο του City Center Nicosia, το οποίο όμως βρίσκεται υπό κατασκευή, για την στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι ο χρόνος που θα χρειαστεί για την μετακόμιση των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών ανέρχεται σε ένα μήνα.

Από την πλευρά του ο λειτουργός του Τμήματος Δημοσίων Έργων, εξέφρασε την ανησυχία για το κατά πόσον θα είναι έτοιμο το κτίριο για να μετακομίσουν οι υπηρεσίες πριν την έναρξη του έργου, ή αν δεν παρουσιασθούν κωλύματα.

Ερωτηθείς εξάλλου ο κ. Ιακωβίδης αναφορικά με το κόστος του έργου, είπε ότι τα κατασκευαστικά έργα έχουν κοστολογηθεί στα €94 εκατ., οι εργασίες κατεδάφισης των υφιστάμενων κτιρίων στο €1 εκατ. και οι εργασίες συντήρησης για 12 χρόνια στα €19 εκατ.

Η εκπρόσωπος του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι για την κατασκευή, αλλά και τη λειτουργία του νέου μουσείου απαιτείται η πρόσληψη προσωπικού. Σημείωσε ότι ήδη έχει ζητήσει την στελέχωση ειδικού τμήματος για τις ανάγκες αυτές.

Εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ εξάλλου, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτικό σχέδιο στέγασης των ιατρικών και οδοντιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, για το ενδεχόμενο που δεν είναι εφικτή η μεταστέγαση τους στο κτίριο που υπολογίζεται να στεγαστούν, εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θα ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα.

Μουσιούττας: H πολιτεία πρέπει να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΠΑ Μαρίνος Μουσιούττας, «δυστυχώς όμως έχουμε πληροφορηθεί επίσης ότι ακόμα τα τεχνικά προβλήματα που υπάρχουν δεν έχουν επιλυθεί», είπε ο κ. Μουσιούττας, αναφερόμενος στην καθυστέρηση που παρατηρείται στη μεταστέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών εκτός του χώρου.

«Ως Επιτροπή θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η μεταστέγαση να γίνει άμεσα ώστε να μην καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του νέου αρχαιολογικού μουσείου», είπε, προσθέτοντας ότι η πολιτεία πρέπει να επιλύσει άμεσα μικρά προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τα κατασκευαστικά έργα.

Δημητρίου: Καθυστέρηση λόγω πανδημία

Από πλευράς ΔΗΣΥ, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τα αρμόδια τμήματα, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πανδημία. Πρόσθεσε πως αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο η ομάδα των μελετητών, που πραγματοποιεί συναντήσεις με το Τμήμα Δημοσίων Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, με στόχο να προκηρυχθούν οι προσφορές μέχρι το τέλος του χρόνου και να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2022.

«Είμαστε σίγουροι πως επειδή είναι κοινή η βούληση όλων να λειτουργήσει το νέο αρχαιολογικό μουσείο το συντομότερο δυνατόν, δεν θα προκύψουν άλλες καθυστερήσεις και δεν πρόκειται η μεταστέγαση των οδοντιατρικών υπηρεσιών και των εξωτερικών ιατρείων να είναι λόγος καθυστέρησης», είπε.

Γαβριήλ: Αμφιβολίες εάν θα τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς το εάν θα τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η κυβέρνηση, λέγοντας πως «η μία δικαιολογία διαδέχεται την άλλη». «Μας εκπλήσσει η άνεση της κυβέρνησης να αλλάζει προηγούμενες δικές της δεσμεύσεις», είπε.

«Μακάρι να έχω λάθος αλλά τέτοια μέρα τον επόμενο χρόνο πάλι εδώ θα είμαστε και πάλι θα καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για καθυστέρηση των χρονοδιαγραμμάτων που δεν τήρησε ποτέ της», κατέληξε.

Σαββίδης: Πολύ δύσκολο να  ολοκληρωθεί πριν το 2030

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι με τα υφιστάμενα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο η ανέγερση του μουσείου να  ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2030. Χρειάζεται συντονισμένη δουλειά από την κυβέρνηση για να απομακρυνθούν υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας από τον υφιστάμενο χώρο, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες προσφορών και να μην υπάρχουν προβλήματα με τη διαδικασία στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών.

Ανέφερε ακόμα ότι η υποστελέχωση στο Τμήμα Αρχαιοτήτων είναι τέτοια, που ακόμα και αν ολοκληρωθεί η ανέγερση του Μουσείου, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η μεταφορά των αρχαιοτήτων εκεί.

Της Ελένης Χαραλάμπους