You are here

Εμπάργκο και διαγραφές πλοίων μετά τον πόλεμο

30/03/2023 14:10

Δεύτερο εμπάργκο κατά των κυπριακών πλοίων που διακινούνται σε χωρικά ύδατα της εφαρμόζει η Τουρκία, παρεμποδίζοντας τα από την μεταφορά σιτηρών ή άλλων προϊόντων από την Ουκρανία, στο πλαίσιο του Black Sea Grain Initiative, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει ο κυπριακός στόλος μετά το ξέσπασμα του ρωσοουκρανικού πολέμου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην κοινοβουλευτική επιτροπή Μεταφορών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα, νέα υφυπουργός Ναυτιλίας Μαρίνα Χατζημανώλη, είπε ότι η Τουρκία εφαρμόζει δεύτερο εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία που διακινούνται στη Μαύρη θάλασσα και μεταφέρουν κυρίως σιτηρά, μετά τον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας -Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε κατά τη σημερινή πρώτη της συνάντηση με την επιτροπή Μεταφορών, ο κυπριακός στόλος έχει μειωθεί σημαντικά μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

Διαγραφές πλοίων λόγω διεθνών εξελίξεων

Η κ. Χατζημανώλη κατά την παρουσίαση του προγράμματος της στην Επιτροπή Μεταφορών της Βουλής, δήλωσε ότι η κυπριακή ναυτιλία προσφέρει το 7% του ΑΕΠ, εργοδοτεί πέραν των 9 χιλιάδων ατόμων, σε 402 ναυτιλιακές εταιρίες.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι λόγω τελευταίων διεθνών εξελίξεων και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία και των επακόλουθων διαγραφών πλοίων ο κυπριακός στόλος «δυστυχώς έχει μειωθεί σημαντικά».

Επόμενος στόχος, είπε, είναι η γρήγορη εξυπηρέτηση των εμπλεκομένων στην ναυτιλιακή βιομηχανία, χωρίς γραφειοκρατία και η πλήρης μηχανογράφηση του Υφυπουργείου.

Σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις σε υπουργεία και τμήματα του δημοσίου δήλωσε ότι το υφυπουργείο της βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στο θέμα, καθώς λαμβάνονται μέτρα στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης του Υφυπουργείου.

Σε πορεία πράσινης μετάβασης η ναυτιλία

Η κ. Χατζημανώλη, αναφέρθηκε και στο θέμα των εναλλακτικών καυσίμων στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης που πρέπει να υιοθετήσει ο τομέας της ναυτιλίας μέχρι το 2030.

Τόνισε ότι στα σχέδια της είναι η περαιτέρω προβολή της Κυπριακής Ναυτιλίας στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών.

Όσον αφορά την ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθούν 22 δρομολόγια για το 2023 προς Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Χατζημανώλη στο πρόβλημα που αναμένεται να παρατηρηθεί στο υφυπουργείο της με την αφυπηρέτηση προσωπικού, το οποίο όπως τόνισε, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του.

Όπως εξήγησε, από τα 132 άτομα που εργοδοτούνται, θα φύγουν περίπου 22 άτομα μέχρι το 2024.

Ανησυχίες βουλευτών για εμπάργκο και διαγραφές πλοίων

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών Μαρίνος Μουσιούττας εξέφρασε ανησυχία για το δεύτερο εμπάργκο της Τουρκία. Παρακολουθούμε τις ενέργειας της κυβέρνησης και αναμένουμε τις κινήσεις της. Δυστυχώς οι μεγάλες δυνάμεις κλείνουν τα μάτια για την Τουρκία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Βαλεντίνος Φακοντής, δήλωσε ότι πρέπει στηριχθεί και εκσυγχρονιστεί η ναυτιλία του τόπου.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για μείωση των διαγραφών πλοίων και επιστροφή σε νέες εγγραφές.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης είπε πως η ναυτιλία ήταν και θα είναι μια βασική συνιστώσα της κυπριακής οικονομίας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία. 

Της Ελένης Χαραλάμπους