You are here

Επί τάπητος το κυκλοφοριακό κομφούζιο

02/03/2023 16:36

Η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, το κυκλοφοριακό κομφούζιο και οι τρόποι επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν βρέθηκε την Πέμπτη επί τάπητος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, όπου συνεχίστηκε η συζήτηση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, δήλωσε στους υπηρεσιακούς ότι θα πρέπει να κατατεθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα χρονοδιαγράμματα για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Παρών στην συνεδρία ήταν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, του Υπουργείου Εσωτερικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου της Αστυνομίας Κύπρου, μέλη της Ένωσης Δήμων Κύπρου, της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου και εκπρόσωποι από τους μεγάλους δήμους της Κύπρου.

Μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής αλλά και υπηρεσιακοί παραδέχθηκαν ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα ταλανίζει τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου και τους αυτοκινητόδρομους, ενώ οι Βουλευτές υπογράμμισαν λάθη και παραλείψεις που έγιναν, μεταξύ άλλων, με την κατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, ενώ εξέφρασαν και ερωτηματικά για την τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ο κ. Μουσιούττας, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα ταλαιπωρεί όλη την Κύπρο και δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η τρίτη φορά που «έχουμε φέρει τους εμπλεκόμενους φορείς ενώπιον μας για να συζητήσουμε».

Επεσήμανε ότι ενώ είχαν ακουστεί αρκετές εισηγήσεις, βραχυπρόθεσμης μορφής, σε προηγούμενες συνεδρίες διαφαίνεται ότι αυτά απλώς ακούστηκαν από τους αρμόδιους και δεν έχει γίνει κάτι ή δεν ενημέρωσαν ότι έχει γίνει κάτι.

Συγκεκριμένα διερωτήθηκε εάν ξεκίνησαν τα «έξυπνα φώτα», εάν  θα εφαρμοστούν, τι αποτελέσματα έχουν φέρει μέχρι τώρα, ενώ έφερε ως παράδειγμα και τις λεωφορειολωρίδες και αν έχουν ή όχι γίνει. Αναφέρθηκε ακόμη στη διακίνηση λεωφορείων για τους μαθητές, λέγοντας ότι ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά ακόμη δεν ξέρουμε τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής ή αν θα επεκταθεί.  

Σημείωσε ακόμη ότι παραδόθηκαν σήμερα τα συμπεράσματα της μελέτης που είχε γίνει για αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας της δημόσιας υπηρεσίας και όχι μόνο,  έτσι ώστε να αμβλυνθεί η κυκλοφοριακή κίνηση. Υπογράμμισε ότι ενώ έχει γίνει μελέτη και υπάρχουν κάποια συμπεράσματα, δεν έχει συζητηθεί ακόμα με τους αρμόδιους φορείς.

«Καταλαβαίνουμε ότι με την αλλαγή της διακυβέρνησης η νέα Κυβέρνηση μπορεί να έχει νέες πολιτικές. Βάλαμε όμως το θέμα για να δείξουμε ότι αναμέναμε κάποιες εισηγήσεις και ότι θα αναμένουμε από τους αρμόδιους Υπουργούς σύντομα να έχουμε τις δικές τους κατευθυντήριες γραμμές», είπε ο κ. Μουσιούττας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκείνο που φαίνεται ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα είναι ο συντονισμός μεταξύ των διαφόρων Τμημάτων και Υπουργείων. Επισήμανε ότι αυτό που ζητήθηκε από την Επιτροπή εντόνως προς τα Υπουργεία είναι ο καλύτερος συντονισμός και τα χρονοδιαγράμματα για αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν άμεσα για να λύσουν το πρόβλημα.

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρία επί τάπητος τέθηκε και ο περί Εξουσιοδότησης Συνεργείων και Έκδοσης Καρτών Ταχογράφου (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 με σκοπό την τροποποίηση του βασικού νόμου για καλύτερη εφαρμογή των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 165/2014. Επίσης, έγινε συζήτηση επί της αρχής του περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Ναυτιλίας και περί Διορισμού Υφυπουργού Ναυτιλίας νόμου για την ανάγκη προσθήκης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας.