You are here

Επιμένει ο Ελεγκτής για συμφωνία με Hermes

27/09/2022 19:21

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, αναφορικά με την ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes , όσον αφορά την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και σε αναστολή της εφαρμογής κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030.

Σε ανάρτηση στο Twitter, η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι «η ουσία της υπόθεσης για όσους μας ρωτάνε. Η Κυβέρνηση συμφώνησε προκαταρκτικά με την εταιρεία, να της δώσει απευθείας ένα συμβόλαιο 5,5 χρόνων, από το οποίο η εταιρεία θα έχει ακαθάριστα έσοδα της τάξης του €1,5 δισ. Τονίζουμε: €1,5 δισ. με απευθείας ανάθεση».

Σε δεύτερη ανάρτηση επίσης σημειώνει ότι η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο Κινήτρων που ήθελε να συνάψει, ήταν παράνομο και το τερματίζει.

«Ομοίως υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τη συμφωνία για επέκταση 5,5 χρόνων αφού ήταν ετεροβαρής και απαράδεκτη. Για τις παράνομες συμφωνίες θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες», προσθέτει.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης,  μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών κατήγγειλε πως υπάρχει προφορική συμφωνία, η οποία προβλέπει επέκταση της διαχείρισης κατά 5,5μιση χρόνια, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2036 και ως αντάλλαγμα να μην ζητηθούν αποζημιώσεις για την περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης, αποκάλυψε ότι απέστειλε εμπιστευτικό προσχέδιο έκθεσης στο Υπουργείο Μεταφορών, στις 30 Αυγούστου, στο οποίο υπήρχε αναφορά στη συμφωνία με τη Hermes, αποκλειστικά στον Υπουργό Μεταφορών και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου και πως δύο μέρες μετά, δέχθηκε τηλεφώνημα από ψηλά ιστάμενο πρόσωπο της εταιρείας Hermes για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα. 

Σήμερα, τα Υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, με αφορμή τις καταγγελίες του Γενικού Ελεγκτή προέβησαν στην ανακοίνωση τερματισμού τόσο της διαπραγμάτευσης με την Hermes, όσο και του σχεδίου κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030.

Ε.Χ.