You are here

Γ. Καρούσος: Δαπανηρή η απαλλοτρίωση επικίνδυνων οικοδομών

03/07/2022 06:00

Η απαλλοτρίωση των επικίνδυνων/ ετοιμόρροπων οικοδομών συνιστά μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του βουλευτή Λευκωσίας Μαρίνου Μουσιούττα.

Όπως σημειώνει, κατά καιρούς υποβάλλονται στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων αιτήματα από δήμους και κοινοτικά συμβούλια για απαλλοτρίωση ετοιμόρροπων οικοδομών, που είναι κηρυγμένες σε αρχαία Μνημεία.

Διευκρινίζει ότι η απαλλοτρίωση των επικίνδυνων/ετοιμόρροπων οικοδομών συνιστά μια δαπανηρή και χρονοβόρα διαδικασία, για την οποία δεν υπάρχουν πάντοτε διαθέσιμοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, γι’ αυτό στις περιπτώσεις που ο ιδιόκτητης βρίσκεται εν ζωή αλλά αρνείται να προβεί σε συντήρηση του αρχαίου μνημείου, επιβάλλεται πρόστιμο εάν αφού ειδοποιηθούν γραπτώς δεν λάβουν μέτρα για τις επικίνδυνες οικοδομές.

Ο κ. Καρούσος, στην απάντηση του αναφέρει επίσης ότι στις 23 Ιουλίου 2021, υπό την προεδρία του, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με θέμα τη λήψη μέτρων σε σχέση με ετοιμόρροπες ή/ και εγκαταλειμμένες οικοδομές που είναι κηρυγμένες ως αρχαία μνημεία.

Στη συνάντηση είχαν παραστεί λειτουργοί του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Αν. Έπαρχος Λευκωσίας, ο Επαρχιακός Επόπτης (Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας), Ανώτερος Κτηματολογικός Λειτουργός του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, η Προϊσταμένη του Κλάδου Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και υπηρεσιακοί από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Στην υπό αναφορά συνάντηση, συμφωνήθηκαν τα ακόλουθα:

(i) Το Υπουργείο Εσωτερικών θα προωθήσει τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, με τρόπο ώστε να καταστεί δυνατή η επιβολή εμπράγματου βάρους (μέμο) στους τίτλους ιδιοκτησίας των ακινήτων, όταν οι ιδιοκτήτες δεν καταβάλλουν το διοικητικό πρόστιμο που τους επιβάλλεται ή όταν αναγκαστικά το κόστος για να καταστούν ασφαλείς οι οικοδομές το επωμίζονται οι αρχές,

(ii) Οι αρμόδιες οικοδομικές αρχές θα πρέπει να επιβάλουν, εκεί που απαιτείται, διοικητικό πρόστιμο, όπως προβλέπεται στην Οδηγία 2/2020 του Υπουργού Εσωτερικών και

(iii) Οι Επαρχιακές Διοικήσεις σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προβαίνουν σε επιθεώρηση των οικοδομών που έχουν κηρυχθεί αρχαία μνημεία και να καθορίζουν ποιες από αυτές είναι επικίνδυνες/ ετοιμόρροπες για την ασφάλεια του κοινού, ώστε να ληφθούν μέτρα.

Συγκεκριμένα, ο Πολιτικός Μηχανικός της κάθε Επαρχιακής Διοίκησης θα προβαίνει σε σχετική διάγνωση και το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα καθορίζει τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν. Στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν και οι ιδιοκτήτες δεν θα ανταποκρίνονται, ο Έπαρχος θα εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων να προχωρεί στις αναγκαίες ενέργειες (εργασίες αποκατάστασης του ακινήτου). Τα μέτρα θα λαμβάνονται είτε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων είτε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και εκεί όπου αυτό δεν είναι εφικτό θα ανατίθενται σε ιδιώτες.

Σε ότι αφορά στις επικίνδυνες οικοδομές στο δήμο Λευκάρων που είναι κηρυγμένες αρχαία μνημεία και οι οποίες χρήζουν αποκατάστασης, διευκρινίζει ότι ο δήμος Λευκάρων από το Φεβρουάριο του 2021 έχει ενώπιον του μια ολοκληρωμένη μελέτη και ευνοϊκά οικονομικά κίνητρα για υλοποίησή της, εντούτοις δεν έχει ακόμη προβεί σε εργασίες στήριξης ετοιμόρροπων/ επικίνδυνων οικοδομών, ως η μόνη αρχή που μπορεί να εισέλθει σε ιδιωτική ιδιοκτησία.

Σημειώνεται εκ νέου ότι στις περιπτώσεις όπου ο δήμος δεν μπορεί να καταβάλει το ποσό που αποτελεί τη συνεισφορά του για τις εργασίες στήριξης των οικοδομών (50% του συνολικού κόστους), τότε αυτή η δαπάνη θα πρέπει να απαιτηθεί από τον ιδιοκτήτη.

Η.Ε.