You are here

Καρούσος: Έργα €1,2 δισ. εντός του 2022

22/11/2021 12:47

Κανένα έργο του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων δεν ακυρώνεται ή αναβάλλεται, αντίθετα έργα που ήταν στον «πάγο» για χρόνια, όπως οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου- Πόλης Χρυσοχούς και Λεμεσού – Σαϊττά, καθώς επίσης οι δρόμοι Λάρνακας – Δεκέλεια και Δερύνειας- Σωτήρας βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή της προσφοροδότησης.

Αυτό δήλωσε μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού του υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Καρούσος, τονίζοντας ότι για το 2022  βρίσκονται σε τροχαία υλοποίησης έργα ύψους σχεδόν €1,2 δισ.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρούσος είπε ότι έργα ύψους €644 εκατ. θα προκηρυχθούν ή υπογραφούν τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας επίσης ότι σε έργα ύψους  €101 εκατ. η προκήρυξη διαγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόσθεσε επίσης ότι έργα ύψους €398 εκατ. θα βρίσκονται σε εξέλιξη και έργα ύψους €41 εκατ. αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του 2022.

Ο κ. Καρούσος ανάφερε ότι τα επόμενα τρία μεγάλα έργα που θα προκηρυχθούν από το υπουργείο είναι οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη- Ευρύχου,  Παλαιοχωρίου -Λευκωσίας και το Κυπριακό Μουσείο της Λευκωσίας.

Έρχεται σχέδιο απόσυρσης οχημάτων και αγοράς ηλεκτρικού

Όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, ο υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους €89.3 εκατ. στα πλαίσια του Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για προώθηση, της απόσυρσης των ρυπογόνων οχημάτων και παραχώρηση κινήτρων για εναλλακτικούς, χαμηλών εκπομπών, τρόπους διακίνησης επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η χρηματοδότηση αφορά μεταξύ άλλων και στην εγκατάσταση δέκα διπλών σημείων ταχείας επαναφόρτισης σε χώρους του κρατικού τομέα όπως δημόσιους χώρους στάθμευσης σε νοσοκομεία, μουσεία και ταχυδρομεία, αλλά και στην επιδότηση για εγκατάσταση χιλίων σημείων επαναφόρτισης σε δημοσίως προσβάσιμους χώρους, σε επιχειρήσεις και τοπικές αρχές.

Όσον αφορά τα σχέδια απόσυρσης, ο κ. Καρούσσος είπε ότι  θα υπάρχουν δύο σχέδια, με το πρώτο να αφορά την ηλεκτροκίνηση για όλους τους τύπους οχημάτων και το δεύτερο θα περιλαμβάνει απόσυρση παλιού οχήματος με την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος.

Πρόσθεσε ότι στόχος είναι περίπου 1300 ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπαίνουν στην κυκλοφορία κάθε χρόνο, στα πλαίσια επιδοτήσεων σχεδίων απόσυρση παλιού και αγορά καινούργιου ηλεκτρικού.

Αυξημένος €48 εκατ. ο προϋπολογισμός του 2022

 Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Μεταφορών ανέρχεται σε €423.9 εκατ. συμπεριλαμβανομένου και των κονδυλίων ύψους €35 εκατ. για έργα που θα συγχρηματοδοτηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης (ΓΔ-ΕΠΣΑ).  

 Ο κ. Καρούσος δήλωσε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων  για έγκριση είναι αυξημένος σε σχέση με το τρέχον έτος. Συγκεκριμένα ανέρχεται στα €388,9 εκατ. έναντι €340,8 εκατ. το 2021, είναι δηλαδή αυξημένος κατά €48,1 εκαττ. είπε ο υπουργός επισημαίνοντας τη σημασία που δίδει διαχρονικά η κυβέρνηση στα αναπτυξιακά έργα και τα μεγάλα έργα υποδομών.

Όσον αφορά τις πάγιες και τακτικές δαπάνες του υπουργείου για το έτος 2022, ανέρχονται σε €278,8 εκατ. έναντι €248,6 εκατ. το 2021 (αύξηση 12,2%) και οι αναπτυξιακές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένων των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ανέρχονται σε €145,1 εκατ. έναντι €126,2 εκατ. το 2021 (αύξηση 14,9%).

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του υπουργείου για το έτος 2022 (αφού αφαιρεθούν τα έσοδα από ενδοκυβερνητικές παραγγελίες που περιλαμβάνονται στα Τμήματα Δημοσίων Έργων , Αρχαιοτήτων, Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και στην Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία) ανέρχονται στα €265,9 εκατ. σε σχέση με €268,5 εκατ. το 2021.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμα ότι για το 2022 προωθούνται τρεις μεταρρυθμίσεις από το  υπουργείο του. Πρόκειται πρώτο για ολοκληρωμένη εφαρμογή των ευφυών συστημάτων, (σύστημα φωτοεπισήμανσης /κάμερες, έξυπνες φώτα τροχαίας), δεύτερο οι σταθμοί επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και τρίτο η  μείωση των ρύπων από τα οχήματα.

Της Ελένης Χαραλάμπους