You are here

Καταγγελίες Ελεγκτή για συμφωνία αεροδρομίων

26/09/2022 14:34

Πράγματα και θαύματα ακούστηκαν κατά τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, όσον αφορά τη συμβιβαστική λύση που προωθείται μεταξύ της κυβέρνησης και της εταιρείας Hermes Ltd, για επέκταση της περιόδου παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για άλλα πέντε χρόνια.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών δήλωσε ότι ήδη υπάρχει προφορική συμφωνία και προσχέδιο συμφωνίας η οποία δεν υπογράφηκε ακόμα, η οποία προβλέπει επέκταση της διαχείρισης κατά 5,5μιση χρόνια, δηλαδή μέχρι το Νοέμβριο του 2036 και ως αντάλλαγμα να μην ζητηθούν αποζημιώσεις για την περίοδο της πανδημίας και τις επιπτώσεις από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Πρόσθεσε ότι από την πλευρά της εταιρείας δεν έχει υλοποιηθεί δέσμευση για τη β’ φάση των έργων επέκτασης των δύο αεροδρομίων, η οποία θα έπρεπε να ξεκινήσει μεταξύ 2017 και 2018, το κόστος της οποίας εκτιμάται γύρω στα €250 εκατ.  Σημειώνεται ότι κυβέρνηση και εταιρεία έχουν υπογράψει 25ετές συμβόλαιο παραχώρησης των δύο αερολιμένων, το Μάιο του 2006.

Ο κ. Μιχαηλίδης, κατήγγειλε επίσης όσον αφορά την αποδέσμευση του κονδυλίου ύψους €191 χιλ., για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, ότι το Υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε από τον προηγούμενο Ιούλιο συμφωνία με την εταιρεία PWC, για αξιολόγηση της ενδεχόμενης επέκτασης της συμφωνίας για διαχείριση των αεροδρομίων από την εταιρεία, χωρίς να υπάρχει εγκεκριμένο κονδύλι από τη Βουλή.

Ο Γενικός Ελεγκτής επεσήμανε μεταξύ άλλων στα μέλη της Επιτροπής ότι στο αρχικό συμβόλαιο της κυβέρνησης με την εταιρεία, υπάρχει πρόνοια σε περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσουν τα έργα για τη δεύτερη φάση, να τερματιστεί η σύμβαση.

Ανέφερε ότι η έρευνα του για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και ζήτησε από την Επιτροπή να σταυρώσει το σχετικό κονδύλι.

Ο κ. Μιχαηλίδης αποκάλυψε ακόμα ότι απέστειλε εμπιστευτικό προσχέδιο έκθεσης στο Υπουργείο Μεταφορών, στις 30 Αυγούστου, στο οποίο υπήρχε αναφορά στη συμφωνία με τη Hermes, αποκλειστικά στον υπουργό Μεταφορών και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου.

Πρόσθεσε ότι δύο μέρες μετά δέχθηκε τηλεφώνημα από ψηλά ιστάμενο πρόσωπο της εταιρείας Hermes για να συζητήσουν το συγκεκριμένο θέμα. «Άρα υπήρξε διαρροή της έκθεσης», όπως τόνισε.

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών

Εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Μιχάλης Ιακωβίδης, ανέφερε ότι κατατέθηκε εκ των υστέρων αίτημα για έγκριση του κονδυλίου, λόγω των θερινών διακοπών και λόγω του κατεπείγοντος της υπογραφής της συμφωνίας με την PWC.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Ελεγκτή, Μάριος Πετρίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή, είπε ότι «ως Ελεγκτική Υπηρεσία έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών για την πρόδηλα παράνομη ενέργεια του Υπουργείου Οικονομικών να υπογράψει σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς να προηγηθεί καμιά ανταγωνιστική διαδικασία και μάλιστα, τη στιγμή που δεν είχε διαθέσιμες πιστώσεις στον προϋπολογισμό. Διεξάγουμε και γενικότερο έλεγχο για το θέμα και θα επανέλθουμε με λεπτομέρειες».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι «έχουμε μια παραδοξότητα ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, δηλαδή τη σύναψη σύμβασης από την πλευρά του Υπουργείου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, χωρίς να υπάρχει διαθέσιμη πίστωση, γιατί το κονδύλι ήταν σταυρωμένο».

Όπως είπε, «αυτή ήταν μία πρακτική η οποία είναι ξένη στο δικό μας σύστημα, δεν την κατανοούμε, δεν την επικροτούμε. Εμείς, ως Δημοκρατικό Κόμμα, δεν αποδεχτήκαμε αυτό το αίτημα, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται σωστά, πιστά, όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις μίας χρηστής διοίκησης και από τη στιγμή που δεν υπάρχει συγκεκριμένη πίστωση, αφού το κονδύλι είναι σταυρωμένο, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούσαμε εμείς, ως ΔΗΚΟ να εγκρίνουμε οποιοδήποτε αίτημα υπήρχε από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του, είπε ότι «μελέτες που έχουν να κάνουν με συμφωνίες του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικές και ιδιαίτερα κρίσιμες. Για ένα θέμα το οποίο ξεκίνησε ως απλή αποδέσμευση κονδυλίου, ακούσαμε σήμερα ότι παρανόμως δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία για ανάθεση σε συγκεκριμένη εταιρεία της διεξαγωγής μελέτης σε σχέση με τις συμφωνίες του κράτους για τα αεροδρόμια και παρανόμως, πριν αποδεσμευτεί το κονδύλι, έσπευσε η κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία με την εν λόγω εταιρεία».

Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι «ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε στην Επιτροπή Οικονομικών ότι η έκθεση την οποία είχε εμπιστευτικά δώσει στην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών διοχετεύθηκε στην εταιρεία με την οποία η κυβέρνηση θα κάνει διαπραγματεύσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα ο ίδιος να δεχθεί την επόμενη μέρα κρούση από στέλεχος της εν λόγω εταιρείας. Εκτός από το ότι είναι απαράδεκτα αυτά, μας προκαλούν και ανησυχίες. Κατά πόσο στις διαπραγματεύσεις είναι τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας που διαπραγματεύονται ή άλλα πράγματα έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους».

Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο θέμα της Επιτροπής Οικονομικών, αν θα εγκρίνει ή όχι το εν λόγω κονδύλι, αλλά, από τη στιγμή που αφορά "έκδηλη παρανομία" είναι και θέμα της Γενικής Εισαγγελίας.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «είναι έκδηλα παράνομη η υπογραφή σύμβασης του Υπουργείου Οικονομικών με ιδιωτική εταιρεία για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Αυτή η παρανομία του Υπουργείου Οικονομικών για τις €200.000 θα πρέπει να εξεταστεί και όσοι έκαναν αυτή την παρανομία να πάρουν τον δρόμο της δικαιοσύνης, αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος να πάρει την πολιτική ευθύνη γι’ αυτή την παρανομία».

Της Ελένης Χαραλάμπους