You are here

Λειψό κονδύλι για ταμείο προνοίας ΚΑ

24/03/2015 14:44
Δεν είναι αρκετά τα €10 εκ. τα οποία έχει δεσμεύσει η βουλή για να καλύψει την τρύπα στο ταμείο προνοίας των κυπριακών αερογραμμών.

Ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών, εκπρόσωποι των συντεχνιών υποστήριξαν πως το κονδύλι της κυβέρνησης το οποίο θα διατεθεί για κάλυψη των ελλειμμάτων του ταμείου προνοίας είναι κατά 25% λιγότερο από το έλλειμμα του ταμείου προνοίας των πρώην εργαζομένων των ΚΑ.

Όπως αναφέρθηκε στην επιτροπή, τα €10 εκ. που δέσμευσε η βουλή κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα καλύψουν ελλείμματα του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι οι διοικήσεις της εταιρείας δεν κατέβαλλαν τα ποσά που όφειλε να καλύψει το κράτος.

Οι συντεχνίες υποστηρίζουν πως το έλλειμμα του ταμείου προνοίας ανέρχεται στα €9 εκ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ζήτησαν στοιχεία από την κυβέρνηση κατά πόσον η μη πληρωμή αυτών των συνεισφορών ήταν νόμιμη, προσθέτοντας πως «αναμένουμε να έχουμε αυτές τις εξηγήσεις πριν να προχωρήσουμε στην περαιτέρω εξέταση της αποδέσμευσης του συγκεκριμένου κονδυλίου».

Σημείωσε ότι εγείρονται νομικά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν για να γνωρίζει η επιτροπή ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις του κράτους σε περίπτωση που δεν θα υπάρξει αμοιβαία θετική και συμφωνημένη κατάληξη.

Τόνισε πως το θέμα θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου