You are here

Νέα σχέδια για απόσυρση οχημάτων €45 εκατ.

28/11/2022 16:10

Εντός Δεκεμβρίου θα εξαγγελθούν τα νέα σχέδια απόσυρσης παλαιών και ρυπογόνων οχημάτων και αγοράς νέων ηλεκτρικών οχημάτων, ύψους €45 εκατ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υπουργείου του, θα προκηρυχθεί το νέο σχέδιο επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ύψους €30 εκατ. και το σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων ύψους €15 εκατ.

Ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι για το νέο σχέδιο ηλεκτροκίνησης αλλάζει η διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισυνάψουν βεβαίωση από εισαγωγείς ότι ενημερώθηκαν για τις τιμές, αφού στα προηγούμενα σχέδια προχώρησαν σε υλοποίηση μόνο ένα ποσοστό 20-25%.

Στόχος, όπως ανέφερε ο υπουργός , είναι το 2035 όλες οι νέες εγγραφές να είναι ηλεκτρικά οχήματα.

Όσον αφορά τις δημόσιες επιβατικές μεταφορές, αναφέρθηκε σε νέες συμβάσεις σε όλες τις επαρχίες, νέα λεωφορεία και αύξηση συχνότητας δρομολογίων.

Είπε επίσης ότι στο κυκλοφοριακό πρόβλημα αναμένεται να συμβάλει ο περιμετρικός δρόμος με μείωση κατά 25% των οχημάτων, το ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο που θα είναι μεταξύ 7-9 π.μ., η διεύρυνση της εφαρμογής της μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία από πόρτα σε πόρτα, το νέο σύστημα περιφερειακού ελέγχου της κυκλοφορίας και η εισαγωγή ευφυών συστημάτων μεταφορών.

Αναφέρθηκε ακόμα σε πρόγραμμα €72 εκατ. για στέγαστρα σε στάσεις λεωφορείων για το οποίο ολοκληρώνεται η προσφορά.

Είπε επίσης ότι στις δημόσιες μεταφορές υπήρξαν 22 εκ. διακινήσεις το 2019 και αναμένεται να ξεπεραστούν οι 24 εκ. διακινήσεις το 2022.

Της Ελένης Χαραλάμπους