You are here

Οι στόχοι της Αρχής Λιμένων για το 2023

14/11/2022 06:41

Ελαφρώς πλεονασματικός είναι ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων για το 2023, με την αρχή να θέτει στόχους που εδράζονται σε τρεις πυλώνες προώθησης της ανάπτυξής της.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την Πέμπτη στη βουλή, τα προϋπολογιζόμενα έσοδα της Αρχής για το 2023 κυμαίνονται στα €28.321.987 και οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες σε €28.285.075.

Το πλεόνασμα υπολογίζεται στις €36,912.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο πρόεδρος του ΔΣ της αρχής Αντώνης Στυλιανού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού, προκειμένου να προωθηθούν τα έργα που προγραμματίζουν το συντομότερο δυνατόν.

Αναφέρθηκε, επίσης, στους στόχους της αρχής οι οποίοι εδράζονται σε τρεις πυλώνες αλλά και στις δράσεις που προγραμματίζονται για τα 50 χρόνια ζωής της.

«Βασικοί στόχοι της αρχής λιμένων, οι οποίοι αντανακλώνται και στον προϋπολογισμό του 2023, είναι η εξωστρέφεια, η διαφάνεια και η νομιμότητα, οι οποίοι εδράζονται στους τρεις πυλώνες προώθησης της ανάπτυξης της αρχής και αφορούν το επιχειρησιακό, το ρυθμιστικό και εποπτικό κομμάτι».

Όσον αφορά τις προϋπολογιζόμενες δαπάνες, είπε ότι αφορούν μελέτες και κονδύλια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει.

Μεταξύ αυτών, είναι η μελέτη για ανακατασκευή του λιμανιού στο Λατσί και άλλες μελέτες που αφορούν την αγορά εξοπλισμού και την εποπτεία και ρύθμιση. Στη Λεμεσό οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες αφορούν την εκπόνηση μελετών για το παλιό λιμάνι και τη λιμενική περιοχή Ζυγίου, ως επίσης και το λιμανάκι της Πάφου.

Η ευθύνη της ΑΛΚ για το λιμάνι Λάρνακας επικεντρώνονται στη ρύθμιση και την εποπτεία του ιδιώτη διαχειριστή.

Στον προϋπολογισμό του 2023, προνοούνται επίσης δαπάνες για τις δράσεις και δραστηριότητες που προγραμματίζει η αρχή για τα 50 χρόνια ζωής της, (ιδρύθηκε το 1973), όπως είπε ο κ. Στυλιανού.

«Προγραμματίζονται δράσεις και ορθολογιστικές δραστηριότητες αλλά και κοινωνικές εκδηλώσεις με στόχο την προώθηση του έργου της αρχής και του νέου οράματος της, για την επόμενη 50ετία τους οποίους έχει θέσει ο οργανισμός ειδικά μετά την εμπορικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού το 2017 και της Λάρνακας το 2022».

Όσον αφορά το εργατικό δυναμικό της αρχής, ο κ. Στυλιανού είπε ότι «αν και υπάρχει παγοποίηση των προσλήψεων λόγω της προεκλογικής περιόδου, η αρχή εντούτοις προσπαθεί να στελεχώσει τα ουσιώδη τμήματα όπως για παράδειγμα τη φύλαξη λιμενικών περιοχών και των σταθμών ελέγχου της ναυσιπλοΐας.

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Λιμένων Νόμος του 2013, Νόμος του 2022, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο αφού επέφερε συγκεκριμένες αλλαγές ανάθεσε στον υπουργό Μεταφορών να τον καταθέσει στη βουλή για εξέταση και ψήφιση.

Της Ηρώς Ευθυμίου