You are here

Παράθυρο για 70 εγκλωβισμένους ιδιοκτήτες οχημάτων

28/02/2020 11:21

Παράθυρο για την εγγραφή 70 οχημάτων που εισήχθηκαν στην Κύπρο και δεν πληρούν τις πρόνοιες των κανονισμών που ψήφισε πέρσι η βουλή σχετικά με την ηλικία και τις τεχνικές προδιαγραφές τους, επιχειρεί να ανοίξει η βουλή.

Πρόταση νόμου που κατέθεσαν από κοινού ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, προβλέπει τροποποίηση του περί μηχανοκίνητων οχημάτων και τροχαίας κινήσεως νόμου, ώστε να επιτραπεί η εγγραφή μικρού αριθμού οχημάτων τα οποία εισήχθηκαν στην Κύπρο και επειδή δεν ικανοποιούν τις εν λόγω πρόνοιες, δεν κατέστη δυνατή η εγγραφή τους.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, η καταλληλότητα των εν λόγω οχημάτων θα διασφαλιστεί αφού πριν την εγγραφή τους στο μητρώο του εφόρου, θα πρέπει να εξασφαλίσουν, αφού περάσουν από τεχνικό έλεγχο, πιστοποιητικό καταλληλότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου.

Σημειώνεται ότι η παρέκκλιση αφορά περίπου 70 οχήματα κατ’ εκτίμηση του τμήματος οδικών μεταφορών, οι ιδιοκτήτες των οποίων παρέμειναν εγκλωβισμένοι, χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται ουσιαστικά για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, όπως αναφέρεται.

Η ισχύουσα νομοθεσία συνδέει τον παράγοντα της ηλικίας ενός οχήματος με την τεχνολογία του και κατ’ επέκταση με τις εκπομπές ρύπων. Σε αυτήν είχε περιληφθεί μεταβατική περίοδος 30 ημερών σε σχέση με την εφαρμογή των νέων τελών εγγραφής σε οχήματα που ήδη βρίσκονταν στην Κύπρο και δεν είχαν ακόμη εγγραφεί, καθώς και σε οχήματα που είχαν φορτωθεί ήδη με προορισμό την Κύπρο.

Της Μαρίας Χαμπή