You are here

Πέντε χρόνια στα συρτάρια η έρευνα για τους μιζαδόρους

03/11/2020 07:12

Ξανά από την αρχή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες πειθαρχικών ερευνών για τις εργοληπτικές εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο του αποχετευτικού συστήματος Πάφου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Η επιτροπή οικονομικών εξέτασε τον προϋπολογισμό του συμβουλίου Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτικών και Τεχνικών Έργων ενώ, ενώπιον της εκκρεμεί επίσης, αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίου €60 χιλ. που αφορά στις αντιμισθίες και οδοιπορικά των μελών του συμβουλίου, τόσο για το 2020, όσο και για το 2019.

Η βουλή δέσμευσε τα ποσά που αντιστοιχούν στην αντιμισθία των μελών του ΔΣ του συμβουλίου, ως μέτρο πίεσης για να προχωρήσουν οι πειθαρχικές έρευνες εναντίον των εργοληπτικών εταιρειών.

Οι πειθαρχικές έρευνες θα οδηγούσαν σε κυρώσεις κατά των εργοληπτικών εταιρειών, εκπρόσωποι των οποίων είχαν παραδεχθεί ενώπιον δικαστηρίου, όταν κλήθηκαν ως μάρτυρες κατηγορίας, ότι έδωσαν μίζες για εξασφάλιση κυβερνητικών συμβολαίων.

Οι πολιτειακοί αξιωματούχοι που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν.

Εκπρόσωπος του συμβουλίου έκανε λόγο για «σοβαρό πρόβλημα» σε ότι αφορά τη μη καταβολή της αντιμισθίας των μελών του συμβουλίου.

Θέλουν κονδύλια για να συνεχίσουν

Ενημερώνοντας τη βουλή για την πρόοδο των πειθαρχικών ερευνών, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ελένη Κασκίρη, σημείωσε ότι σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους από τότε που διορίστηκε το νέο συμβούλιο το 2019, υπήρξαν προβλήματα σε σχέση με τη σύνθεσή του, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι εργασίες του για τις οποίες απαιτείται πλήρης σύνθεση του συμβουλίου. Το συμβούλιο συνεδρίαζε για νομικά ζητήματα διατηρώντας επικοινωνία και ζητώντας γνωματεύσεις από τον νομικό Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ενώ τις εργασίες του συμβουλίου επηρέασε και η πανδημία του 2020.

Όπως ανέφερε η κ. Κασκίρη, το συμβούλιο αποφάσισε σε συνεδρία του ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου να προχωρήσει με την πειθαρχική διαδικασία. Τόνισε πως για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να αποδεσμευτούν οι αντιμισθίες και ακολούθως το συμβούλιο θα υπολογίσει το κόστος των πειθαρχικών για το οποίο και θα ζητηθεί αποδέσμευση από τη βουλή.

Αναφερόμενη στην μια υπόθεση που είχε προχωρήσει παλαιότερα στο πλαίσιο των ερευνών, η κ. Κασκίρη σημείωσε πως δαπανήθηκαν €97 χιλ. ωστόσο, η υπόθεση δεν τελεσιδίκησε επί του προηγούμενου συμβουλίου.

Η εισήγηση του νομικού συμβούλου, είπε, είναι πως πρέπει να αρχίσει εξ υπαρχής η μελέτη των υποθέσεων και να προχωρήσει και για τις έξι υποθέσεις. «Σκοπός» είπε, «είναι να ζητήσουμε την αποδέσμευση του κονδυλίου (για τις αντιμισθίες) και να ενημερώσουμε τη βουλή για το κόστος (των πειθαρχικών)».

Εκπρόσωπος του υπουργείου μεταφορών, σημείωσε πως το υπουργείο υπέδειξε πως οι υποθέσεις πρέπει να προχωρήσουν και να επιβληθούν ποινές εκεί που πρέπει. Ωστόσο, «ο νομικός τους σύμβουλος, λέει πρέπει να αρχίσουν από την αρχή», είπε, συμπληρώνοντας πως «το συμβούλιο έχει αυτονομία σε αυτή την περίπτωση».

Αντιδράσεις και πιέσεις από βουλευτές

Οι αναφορές προκάλεσαν έντονες επικρίσεις εκ μέρους των βουλευτών, με ορισμένα κόμματα να προειδοποιούν ότι δεν θα δεχθούν αποδέσμευση των κονδυλίων του συμβουλίου.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού τόνισε πως η πρόθεση της βουλής να απαγορεύσει την καταβολή των ποσών λόγω της προκλητικής διαχείρισης της διαδικασίας μαυροπινακισμού μιζαδόρων developers ήταν ξεκάθαρη. Σημείωσε ότι στην περσινή συζήτηση του προϋπολογισμού είχαν λεχθεί τα ίδια εκ μέρους του συμβουλίου και πως δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία δραστηριότητας για συνέχιση της διαδικασίας.

Βουλευτές του ΑΚΕΛ άφησαν αιχμές, λέγοντας ότι μεγάλα συμφέροντα και πιέσεις δεν αφήνουν το συμβούλιο να κάνει τη δουλειά του με τον κ. Δαμιανού να εισηγείται στα μέλη του συμβουλίου να παραιτηθούν και να καλεί το αρμόδιο υπουργείο να αποταθεί στον γενικό εισαγγελέα για την αδράνεια του συμβουλίου.

«Γνωρίζουμε τις πιέσεις που υπάρχουν και τα συμφέροντα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας επειδή δεν σας επιτρέπουν εισηγούμαι να παραιτηθείτε λόγω ευθιξίας», είπε ο κ. Δαμιανού.

Το ΑΚΕΛ κατήγγειλε ότι οι υποθέσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και πέντε χρόνια και πως η κυβέρνηση άλλαξε το συμβούλιο τη στιγμή που αναμενόταν η έκδοση απόφασης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται νέα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες, όσες συνεχίζουν να υπάρχουν, συμμετέχουν κανονικά στη διεκδίκηση δημόσιων έργων, όπως ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Στέφανος Στεφάνου.   

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης σημείωσε πως το συμβούλιο φαίνεται πως δεν συνεδρίασε επί της ουσίας για εξέταση των πειθαρχικών υποθέσεων, ρωτώντας γιατί τότε ζητούνται τα εν λόγω ποσά. Εντύπωση προκάλεσε η απάντηση σε ερώτηση του βουλευτή, ότι σύντομα και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2021, αναμένεται η λήξη της θητείας και αυτού του συμβουλίου.

Την πρόθεση να εισηγηθεί την πλήρη αναστολή της λειτουργίας του συμβουλίου, εξέφρασε ο βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Άγγελος Βότσης, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να υποδεικνύει ότι θα προκύψει πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις και εγγραφές εργοληπτών. Ο βουλευτής διερωτήθηκε γιατί προκύπτει τόση δυσκολία στην επιβολή ποινών τη στιγμή που εμπλεκόμενοι παραδέχθηκαν μόνοι τους ότι έδωσαν μίζες.

Η κ. Κασκίρη υποστήριξε ότι η πολυπλοκότητα των υποθέσεων φαίνεται από το γεγονός ότι η μια υπόθεση που προχώρησε δεν τελεσιδίκησε.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, οι εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση του ΣΑΠΑ, είναι οι εργοληπτικές εταιρείες Iacovou Brothers, Metco, General, Atlas Pantou ,Loizos Iordanou και Νέμεσις.

Της Μαρίας Χαμπή