You are here

Πιέσεις για δημιουργία νέας αεροπορικής εταιρείας

15/01/2015 11:43
Πιέσεις στην εκτελεστική εξουσία για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων των Κυπριακών Αερογραμμών θα ασκήσει η βουλή, δήλωσε ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου μετά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των απολυθέντων εργαζομένων των ΚΑ.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως είναι τεράστιο το πλήγμα που δέχτηκε η κυπριακή Δημοκρατία και ο κυπριακός λαός από το κλείσιμο των ΚΑ, επισημαίνοντας πως πρόκειται «για ένα πλήγμα που αφορά και στην κρατική μας υπόσταση και στο κύρος και στην αξιοπιστία του κυπριακού κράτους».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της βουλής, οι ΚΑ υπήρξαν συνδεδεμένες με την ιστορία της κυπριακής Δημοκρατίας και στήριξαν το χειμαζόμενο κυπριακό κράτος τις δύσκολες ώρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή και ένωσαν την Κύπρο με τον έξω κόσμο.

«Είναι βαθιά», είπε, «η θλίψη μας γι’ αυτή την απαράδεκτη εξέλιξη και βεβαίως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες, οι οποίες, είπε ότι πρέπει να κατανεμηθούν», προσθέτοντας πως «πέραν των ευθυνών, υπάρχουν τα μέγιστα θέματα των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Τόνισε την ανάγκη για κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων τα οποία προβλέπονται από τον νόμο όπως είναι ωφελήματα, ταμεία προνοίας και αποζημιώσεις.

Σημείωσε παράλληλα ότι θα πρέπει να προχωρήσει η δημιουργία νέας εταιρείας, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, η οποία θα φέρει το έμβλημα των ΚΑ ώστε να μπορέσει να εργοδοτήσει τουλάχιστον μέρος του προσωπικού των ΚΑ, αλλά και να αποκαταστήσει το όνομα, το κύρος και την αξιοπιστία της ΚΔ σε ότι αφορά τη δυνατότητα της να συνδέει την Κύπρο με τον έξω κόσμο.

«Δεν είναι καθόλου αρκετό», είπε, «η Κύπρος να στηρίζεται σε ξένα δεκανίκια», προσθέτοντας πως η βουλή είναι δίπλα στους εργαζόμενους των ΚΑ.

Οι επιταγές δεν εξαργυρώνονται με συμπάθεια

Εκ μέρους των απολυθέντων εργαζομένων των ΚΑ, ο Βαγγέλης Μαππουρίδης δήλωσε πως οι εργαζόμενοι επέδωσαν υπόμνημα στον πρόεδρο της βουλής με το οποίο ζητούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

« Στο υπόμνημα μας», είπε, «ζητούμε όπως έχουμε θέσεις εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μαππουρίδη οι απολυθέντες εργαζόμενοι των ΚΑ φεύγουν με κουτσουρεμένα δικαιώματα.

«Το είπαμε και το λέμε κάθε μέρα ότι από τους πολιτικούς εισπράττουμε συμπάθεια», σημείωσε ο κ. Μαππουρίδης, προσθέτοντας πως «για μας η συμπάθεια δεν εξαργυρώνεται στην τράπεζα ούτε στα πανεπιστήμια των παιδιών μας».

Οι επιταγές, σημείωσε, δεν εξαργυρώνονται με συμπάθεια.

Στις 3 το απόγευμα οι απολυθέντες των ΚΑ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου