You are here

Πράσινο φως της Βουλής για Hellas Sat

08/12/2003 11:40
Πολλαπλά οικονομικά και υψηλά τεχνολογικά οφέλη θα έχει η Κύπρος από τη συμμετοχή της ΑΗΚ στο δορυφορικό πρόγραμμα Hellas Sat. Αυτό επεσήμανε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Bουλής ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Γεωργιάδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Hellas Sat Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής κατά την εξέταση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού της ΑΗΚ ύψους $20 εκ. ή £11 εκ., ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι μετά από επίμονη προσπάθεια οι όροι της συμφωνίας βελτιώθηκαν σημαντικά όσον αφορά τα συμφέροντα της μειοψηφίας σε σχέση με την αρχική συμφωνία ΑΗΚ-ΟΤΕ. Ο υπουργός κάλεσε την Βουλή να εγκρίνει την εν λόγω συμφωνία, με την ψήφιση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, στη συμφωνία, η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή της ΑΗΚ με 2 στους 7 συμβούλους του ΔΣ του Hellas Sat, ενώ παράλληλα θα απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία για μια σειρά από σημαντικές αποφάσεις που έχουν σχέση με τους προϋπολογισμούς, τις επενδύσεις αλλά και την αύξηση κεφαλαίου, τη δυνατότητα πώλησης του Hellas Sat.

Παράλληλα διασφαλίζονται τα συμφέροντα της ΑΗΚ, για έξοδό της από το δορυφορικό οργανισμό, σε περίπτωση που ο ΟΤΕ αποφασίσει την πώληση του μεριδίου των μετοχών σε τρίτους με ταυτόχρονη πώληση του μεριδίου της ΑΗΚ.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο θα εγκατασταθεί ο ένας εκ των δύο, επίγειων σταθμών, που θα είναι ένα επιστημονικό κέντρο, από τα σπουδαιότερα του κόσμου, όπως ελέχθη, με τα πιο υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα». Στο επιστημονικό κέντρο, θα απασχοληθούν 20 Κύπριοι επιστήμονες, ενώ το κόστος του θα ανέλθει στα $5 εκατομμύρια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, πως υπάρχει ρίσκο αλλά όχι υπέρμετρο. Τόνισε ότι υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ώστε ο Hellas Sat να καταστεί πολύ σύντομα επικερδής οργανισμός. Ήδη, είπε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, έχουν υπογραφεί εμπορικά συμβόλαια αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Γεωργιάδης, επεσήμανε ότι όλα τα δεδομένα είναι θετικά για την εν λόγω επένδυση, στη διαστημική εμπορική δραστηριότητα, του μεγαλύτερου τεχνικού οργανισμού του τόπου.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος του Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς, ανέφερε ότι η διαδικασία ελέγχου του δορυφόρου θα αρχίσει ευθύς αμέσως μετά την λήψη της πολεοδομικής άδειας.

Του Κυριάκου Κυριακίδη