You are here

Προς 70% συγχρηματοδότηση για περιμετρικό Λευκωσίας

21/05/2020 15:29

Θετικές προοπτικές για την εξασφάλιση σημαντικού ποσοστού συγχρηματοδότησης δύο εκ των επόμενων φάσεων υλοποίησης του έργου που αφορά τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, διαπιστώνονται σύμφωνα με τον υπουργό μεταφορών Γιάννη Καρούσο.

Σε απάντηση προς τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Μαρίνο Μουσιούττα, ο κ. Καρούσος, αναφέρεται σε προοπτική συγχρηματοδότησης σε ποσοστό της τάξης του 70% η οποία θα προέλθει από το ευρωπαϊκό ταμείο «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Ο περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας εκτείνεται από την περιοχή Γερίου στα ανατολικά της Λευκωσίας και καταλήγει στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Τροόδους στα δυτικά.  Στο σύνολο του, ο Περιμετρικός αποτελείται από οδικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων μήκους 32 χλμ. περίπου, στο οποίο περιλαμβάνεται και τμήμα του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου μήκους 7 χλμ., καθώς και πέραν των 25 χλμ. οδικού δικτύου δρόμων πρωταρχικής σημασίας και δρόμων του δευτερεύοντος οδικού δικτύου που συνδέονται με το Εθνικό Οδικό Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων.  Επιπρόσθετα, ο Περιμετρικός έχει ενταχθεί στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ως μέρος του Κεντρικού Δικτύου της Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Orient/East-Med.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, λόγω της έκτασης και της πολυπλοκότητας του έργου, καθώς και του σημαντικού κόστους υλοποίησης του που αναμένεται να ανέλθει στα €350 εκ., επιβάλλεται η προώθηση της σταδιακής κατασκευής του.  Για τον σκοπό αυτό, η μελέτη έχει χωριστεί γεωγραφικά σε αριθμό Φάσεων, ώστε να καθίσταται δυνατή η προώθηση της κατασκευής του τμηματικά, με ξεχωριστά κατασκευαστικά συμβόλαια, σημειώνει.

Στο στάδιο κατασκευής η πρώτη φάση

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των διαφόρων Φάσεων, ο κ. Καρούσος αναφέρει στην απάντησή του, ότι η Φάση Α1 έχει προσφοροδοτηθεί και κατακυρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής της, με διάρκεια εκτέλεσης τριών χρόνων και κόστος €60,745 εκ. 

Σημειώνεται ότι, για την εν λόγω Φάση του Περιμετρικού ως τμήμα του πιο πάνω Δικτύου Μεταφορών, έχει εξασφαλιστεί συγχρηματοδότηση ύψους €43,8 εκ. μέσω της Διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη-Connecting Europe Facility» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Ευρωπαϊκά κονδύλια για επόμενες φάσεις

Επιπλέον, σημειώνεται ότι για δύο από τις επόμενες Φάσεις, τη Φάση Γ που αποτελεί την αρχή του αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας-Παλαιχωρίου (τμήμα Ανθούπολης-Ανάγυια) και τη Φάση Β3 που συνδέει τον δρόμο Λακατάμιας-Δευτεράς με τη Φάση Γ, έχει ήδη υποβληθεί πρόταση για εξασφάλιση συγχρηματοδότησης από το πιο πάνω ταμείο, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2023. 

Επισημαίνεται, ότι η υλοποίηση των Φάσεων αυτών θα εξαρτηθεί από την έκβαση της πρότασης, από την οποία υπάρχουν θετικές προοπτικές για εξασφάλιση σημαντικού ποσοστού συγχρηματοδότησης (σε ποσοστό της τάξης του 70%).

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπόλοιπων Φάσεων, σημειώνεται ότι αυτό δεν έχει στο παρόν στάδιο καθοριστεί, καθώς θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς και στις ευκαιρίες συγχρηματοδότησης που θα προκύψουν. 

Επισημαίνεται ωστόσο ότι, η υλοποίηση των Φάσεων του Έργου προωθείται με γνώμονα την παροχή συνέχειας και συνδεσιμότητας μεταξύ των Φάσεων και του υφιστάμενου οδικού δικτύου. 

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο, «η υλοποίηση των Φάσεων Γ και Β3 αναμένεται να θέσει τις βάσεις για προώθηση των μελλοντικών Φάσεων, περιλαμβανομένης και της Φάσης Ε που είναι η δυτικότερη Φάση του Έργου και πλησιέστερη στην Κοινότητα Παλιομετόχου και Αγίων Τριμιθιάς».

M.X.