You are here

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για ποδηλάτες

16/03/2018 11:21

Προς ψήφιση οδεύει το νομοσχέδιο περί ποδηλατών που εκκρεμεί εδώ και επτά χρόνια στη βουλή, με την επιτροπή μεταφορών να το παραπέμπει στην ολομέλεια σε δεκαπέντε μέρες.

Πριν από δύο εβδομάδες, η επιτροπή απέρριψε το αίτημα των εμπλεκομένων για παραχώρηση περιθωρίου άλλων έξι μηνών για το κλείσιμο εκκρεμοτήτων αποφασίζοντας να μην περιμένει την κυβέρνηση, την ένωση δήμων και κοινοτήτων και τη νομική υπηρεσία να τα βρουν στο θέμα των εξώδικων ποινών.

Το πρόβλημα προέκυπτε στο ότι οι πρόνοιες της προωθούμενης νομοθεσίας περί ποδηλάτων αναφορικά με τις εξώδικες ποινές, δεν εναρμονίζονταν με το τι ισχύει στο πλαίσιο του κανονισμού για τους δήμους και τις κοινότητες.

Για την επίλυση του προβλήματος η επιτροπή προωθεί παράλληλα, τρεις προτάσεις νόμου για την κατάργηση των διατάξεων αναφορικά με τις ποινές από άλλες νομοθεσίες, ώστε να ισχύουν οι σχετικές διατάξεις του περί ποδηλάτων νόμου.

Οι τρεις προτάσεις νόμου αναμένεται να κατατεθούν και να τεθούν προς ψήφιση σε 15 μέρες, ταυτόχρονα με το προωθούμενο νομοσχέδιο.

Για ποδηλάτες που διαπράττουν αδικήματα, το νομοσχέδιο προνοεί χρηματικές ποινές μέχρι €1500 ή φυλάκιση όχι πέραν των 6 μηνών ή και τα δύο.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ρυθμίσεις αναφορικά με τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ποδήλατα.

Η τελευταία φορά που το νομοσχέδιο είχε φτάσει λίγο πριν από την ψήφιση του, ήταν το καλοκαίρι του 2016.

Ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών Γιώργος Προκοπίου δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής ότι το θέμα των ποδηλατών έχει τελειώσει και το νομοσχέδιο προχωρά στην ολομέλεια προς ψήφιση σε δεκαπέντε μέρες, με αφαίρεση των εξωδίκων από τους δήμους και τις κοινότητες.

Της Μαρίας Χαμπή