You are here

Πρόταση αποξένωσης ακινήτων χάριν μεγάλων αναπτύξεων

28/09/2018 14:08

Πρόταση νόμου με την οποία παραχωρείται η δυνατότητα στο υπουργικό συμβούλιο μεταξύ άλλων, να αποξενώσει ακίνητη ιδιοκτησία του κράτους για σκοπούς μεγάλων αναπτύξεων πέραν των 5 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, κατέθεσε ενώπιον της βουλής η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση, σκοπός είναι η τροποποίηση του νόμου περί ακίνητης ιδιοκτησίας ώστε το υπουργικό συμβούλιο να δύναται υπό όρους και προϋποθέσεις, για σκοπούς ανάπτυξης οποιασδήποτε ακίνητης ιδιοκτησίας, να παραχωρήσει, να ανταλλάξει ή άλλως πώς να αποξενώσει οποιοδήποτε ρυάκι, ποταμό, φυσικό υδραγωγό, αργάκι, μονοπάτι, δρόμο ή και πεζοδρόμιο, τα οποία αποτελούν ακίνητη ιδιοκτησία της Δημοκρατίας ή ακίνητη ιδιοκτησία που έχει περιέλθει στη Δημοκρατία και τα οποία κρίνονται άνευ χρησιμότητας.

Όπως σημειώνεται, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνονται αναγκαίες, ώστε να αρθεί η άδικη και ετεροβαρής μεταχείριση των πολιτών, στην περίπτωση κατά την οποία στα πλαίσια των όρων αδειοδότησης της ανάπτυξης της ακίνητης ιδιοκτησίας τους καθίσταται αναγκαία η παραχώρηση, η κατάργηση ή η διαφοροποίηση ρυακιών, ποταμών, φυσικών υδραγωγών, αργακιών, μονοπατιών, δρόμων ή και πεζοδρομίων που βρίσκονται εντός αυτής.

Στις πρόνοιες της πρότασης, περιλαμβάνεται ότι τα δικαιώματα ανάπτυξης του εκάστοτε ιδιοκτήτη ακίνητης ιδιοκτησίας της οποίας το εμβαδόν αυξήθηκε συνεπεία της παραχώρησης, της ανταλλαγής ή της αποξένωσης ακίνητης ιδιοκτησίας της Δημοκρατίας, θα μπορούν να αξιοποιηθούν από αυτόν επί της συνολικής έκτασης της ιδιοκτησίας, μόνο στην περίπτωση κατά την οποία έχει καταβάλει τα προβλεπόμενα δικαιώματα με βάση το αυξημένο εμβαδόν, πριν την υποβολή αίτησης για άδεια οικοδομής.

Σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν επιθυμεί να αξιοποιήσει τα δικαιώματα ανάπτυξης που προκύπτουν από το αυξημένο εμβαδόν, θα του παρέχεται δικαίωμα παραχώρησης έκτασης που αντιστοιχεί στην ακίνητη ιδιοκτησία που παραχωρήθηκε, ανταλλάχθηκε ή αποξενώθηκε, ως χώρος πρασίνου στην συγκεκριμένη ανάπτυξη χωρίς να μπορεί να αξιοποιήσει το επιπρόσθετο εμβαδόν.

Τέλος, προνοείται, ότι η πιο πάνω επιφύλαξη εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις μεγάλων αναπτύξεων και ως τέτοιες, λογίζονται οι αναπτύξεις με εμβαδόν που υπερβαίνει τα 5 χιλ. τετραγωνικά μέτρα.

M.X.