You are here

Σταυρώθηκε το κονδύλι για Κατάρ

25/11/2010 11:43
Με σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά τη μετακίνηση στρατοπέδου από το τεμάχιο γης που θα γίνει η επένδυση του Κατάρ, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σήμερα ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €83 εκ.

Το κονδύλι είναι μόνο €2 εκ. αλλά είναι αρκετό για να δημιουργήσει νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που θα διαπραγματευθεί με αντιπροσωπεία του Κατάρ την Κυριακή, ολόκληρο το ποσό της επένδυσης που θα κάνει το εμιράτο για το τεμάχιο κρατικής γης που θα παραχωρηθεί στην κοινοπραξία.

Το κονδύλι αφορά τη μεταστέγαση του στρατοπέδου Ανδρέα Παναγίδη που βρίσκεται στην είσοδο της Λευκωσίας απέναντι από το Hilton. Τα κόμματα αποφάσισαν να δεσμεύσουν το κονδύλι ενόψει της εκκρεμότητας που υπάρχει στην οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Εισήγηση για σταύρωμα του κονδυλίου για μετακίνηση του στρατοπέδου, έκανε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του γιατί η Κυβέρνηση δεν κοινοποίησε στη βουλή στοιχεία για την επένδυση του Κατάρ.

Υποστήριξε εξάλλου ότι επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της αξίας του ακινήτου καθώς και ότι το ερχόμενο Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει στο Κατάρ θα ήταν καλύτερα να σταυρωθεί το κονδύλι.

Καταλήγοντας, διερωτήθηκε γιατί να μην αναλάβει το Κατάρ τα έξοδα για μετακίνηση του στρατοπέδου.

ΡΙΚ, υπερωρίες, επιδόματα και ρεύμα

Επί της ουσίας υπέρ της έγκρισης του προϋπολογισμού τάχθηκαν 29 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους ενώ αποχή τήρησαν οι 14 βουλευτές του ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η χορηγία προς το ΡΙΚ ύψους €14,9 εκ. τα επιδόματα για δυσπραγούντες και εκτοπισθέντες ύψους € 22 εκ., η χορηγία στο φορέα ισότιμης κατανομής βαρών €10 εκ., για την Εθνική Φρουρά €5 εκ., υπερωρίες και δαπάνες για θέρμανση €18,6 εκ., χορηγίες σε δήμους €5 εκ. και συνεισφορά σε διεθνείς οργανισμούς €1,3 εκ.

Επίσης εγκρίθηκαν έκτακτες χορηγίες ύψους €2,4 εκ., το τμήμα αναπτύξεως υδάτων Λάρνακας €1,5 εκ. και άλλες δαπάνες €0,4 εκ.

Αρχικά ο ΔΗΣΥ, ζήτησε αναβολή της ψήφισης του προϋπολογισμού για μια βδομάδα, για να ολοκληρωθεί η εξέταση όλων των κονδυλίων από την Κοινοβουλευτική ομάδα .

Πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ο ΔΗΣΥ, δια του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου Χρίστου Πουργουρίδη ανέφερε ότι θα καταψηφίσει τα κονδύλια που αφορούν τη χορηγία προς το ΡΙΚ, μέρος του κονδυλίου για την ΕΦ, το κονδύλι για το τμήμα αναπτύξεως υδάτων που αφορά το επαρχιακό γραφείο στη Λάρνακα, τις άλλες δαπάνες καθώς και τις υπερωρίες σε νευραλγικούς τομείς.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, ζήτησε την άμεση ψήφιση του κονδυλίου ύψους €10 εκ. για το Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, το οποίο εάν δεν ψηφιστεί οι αιτητές δεν θα μπορούν να λάβουν τα χρήματα τα οποία έτυχαν έγκρισης.

Τη δυσαρέσκεια του για το αίτημα από το ΔΗΣΥ, για αναβολή της ψήφισης του προϋπολογισμού, εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος ζήτησε από το ΔΗΣΥ να ξεκαθαρίσει σε ποια κονδύλια τάσσεται υπέρ, τη στιγμή όπως είπε, που καταψηφίζει όλους τους προϋπολογισμούς.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου


• Μπες στη StockWatch από το κινητό σου με Vodafone live!


• Γραφτείτε στο νέο Νewsletter της StockWatch καταχωρώντας το email σας στη «λίστα email» στα αριστερά αυτής της σελίδας.