You are here

Στενό μαρκάρισμα νέας κυβέρνησης για κυκλοφοριακό

18/12/2022 06:00

Υπό στενή παρακολούθηση και πίεση θα έχει η Βουλή των Αντιπροσώπων, τη νέα κυβέρνηση και τις αρμόδιες κρατικές αρχές και τμήματα, για την εξεύρεση λύσεων απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, που έχει καταστεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών, παγκύπρια.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών, βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μαρίνος Μουσιούττας, αναφέρει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα, η μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θέματα που άπτονται ασφάλειας του οδικού δικτύου, είναι από τα ζητήματα που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επιτροπής που προΐσταται για συζήτηση, με την επαναλειτουργία των εργασιών της Βουλής, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Προσθέτει ότι η επιτροπή μεταφορών που εξέτασε ήδη σε δύο συνεδρίες το θέμα του κυκλοφοριακού, ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές ενημέρωση για πρακτικές λύσεις που θα εφαρμόσουν άμεσα, για την εξομάλυνση του προβλήματος.

«Θα ήμαστε εκεί το Μάρτιο για να δούμε ποιες λύσεις έχουν βρεθεί, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι συμπολίτες μας», τονίζει ο κ. Μουσιούττας, ο οποίος δηλώνει ότι η μετάβαση στη νέα εποχή πραγμάτων στις συγκοινωνίες, σημαίνει εκσυγχρονισμός των μέσων μαζικής μεταφοράς, του οδικού δικτύου και της νομοθεσίας για την ασφάλεια στους δρόμους.

Σημειώνει ότι προς αυτό το σκοπό, η Επιτροπή Μεταφορών προχώρησε σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την οδική ασφάλεια και τα scooters, τη χρήση προστατευτικού κράνους σε ποδηλάτες και το νόμο για τη φωτοεπισήμανση, τις γνωστές κάμερες.

Αναφέρει ακόμη ότι μεταξύ άλλων θεμάτων, με την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής, θα συνεχιστεί η συζήτηση για προστατευτικό εξοπλισμό των μοτοσικλετιστών και τη μαθητική άδεια οδήγησης.

Όχι σε αποσπασματικά μέτρα

Ο κ. Μουσιούττας εκφράζει την ετοιμότητα της Βουλής και της Επιτροπής Μεταφορών, για να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί με αλλαγές στη νομοθεσία, αν χρειάζεται και με αυτεπάγγελτες εξετάσεις για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Προτείνει την επανεξέταση από τις αρμόδιες αρχές, των «αποσπασματικών μέτρων που βλέπουμε να γίνονται για άμβλυνση του κυκλοφοριακού, όπως μονοδρομήσεις και λεωφορειολωρίδες, τα οποία φαίνεται να μην φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά αντίθετα δυσχεραίνουν το πρόβλημα, στη βάση νέων δεδομένων και χρονοδιαγραμμάτων». 

Σημειώνει ακόμα ότι, μεταξύ άλλων στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Μεταφορών, με την επανέναρξη των εργασιών της το Μάρτιο, θα βρεθούν μεγάλα έργα ανάπτυξης, όπως ο δρόμος Αστρομερίτη-Δένειας-Ευρύχου, ο δρόμος Σαϊτά-Λεμεσού, ο περιμετρικός δρόμος Λευκωσίας, ο δρόμος Πάφου-Πόλις, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και η μαρίνα Λάρνακας, αλλά και η πρόταση νόμου για την ταυτοποίηση των κατόχων καρτών κινητής τηλεφωνίας (so easy).

Διαβάατε τη συνέντευξη εδώ.

Της Ελένης Χαραλάμπους