You are here

Στην Επιτροπή Ελέγχου η συμφωνία για αεροδρόμια

29/09/2022 09:46

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής θα τεθεί για εξέταση το πολύκροτο ζήτημα της επέκτασης του συμβολαίου διαχείρισης των αεροδρομίων από την εταιρεία Hermes και οι πιθανές απαιτήσεις ή/ και αποζημιώσεις που προκύπτουν.

Η σχετική απόφαση λήφθηκε πριν από λίγο από τα μέλη της Επιτροπής, μετά από εισήγηση του βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρου Παπαδούρη.

Η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ζήτησε να αλλάξει ο τίτλος του θέματος καθώς δεν υφίσταται πλέον ζήτημα επέκτασης του συμβολαίου της εταιρείας, μετά την απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μεταφορών να τερματίσουν το διάλογο με την εταιρεία Hermes, μετά από σειρά καταγγελιών από το Γενικό Ελεγκτή για παρατυπίες στην όλη διαδικασία.

Σύμφωνα με αιτιολόγηση του βουλευτή των Οικολόγων, η εκ πρώτης όψεως παράνομη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της εταιρείας PWC, χωρίς την προαπαιτούμενη αποδέσμευση του ανάλογου κονδυλίου, πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω απαιτήσεις και αποζημιώσεις σε περίπτωση μη εκπλήρωσης της συμφωνίας αυτής.

Ο κ. Παπαδούρης, τονίζει ότι «με τη συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τις ενέργειες της Εκτελεστικής Εξουσίας, θα έχουμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τόσο το περιεχόμενο των συμφωνιών, εάν τηρήθηκαν οι πρόνοιες των συμβολαίων και πόσο κόστος επιπλέον θα πληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης για τις συμβάσεις αυτές».

Υπενθυμίζεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στο τερματισμό των διαπραγματεύσεων με τη διαχειρίστρια εταιρεία Hermes για την επίτευξη συμβιβασμού για την κατασκευή της Φάσης 2 στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και σε αναστολή της εφαρμογής κινήτρων αεροπορικής επιβατικής κίνησης για την περίοδο 2022-2030.

Αναφορικά με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης στο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, τόνισαν ότι αυτή είναι καθόλα σύννομη και συμβατή με τις εθνικές νομοθεσίες και το κοινοτικό κεκτημένο, ενώ προσθέτουν ότι ακολουθήθηκε, κατόπιν υπόδειξης της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Άμεση ήταν η απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση συμφώνησε προκαταρκτικά με την εταιρεία, να της δώσει απευθείας ένα συμβόλαιο 5,5 χρόνων, από το οποίο η εταιρεία θα έχει ακαθάριστα έσοδα της τάξης του €1,5 δισ. Τονίζουμε: €1,5 δισ. με απευθείας ανάθεση».

Επεσήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι το νέο Σχέδιο Κινήτρων που ήθελε να συνάψει, ήταν παράνομο και το τερματίζει.

Ε.Χ.