You are here

Στο στόχαστρο βουλής η Hermes

29/06/2009 10:58
• «Χαρίστηκαν» €3 εκ. στην κοινοπραξία;

• ΥΠΟΙΚ: Ρωτάτε τον ΥΠΣΥΓΚ


Απρόβλεπτη ανατροπή του σκηνικού προέκυψε σήμερα στη συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο θέμα του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για δημιουργία 112 νέων θέσεων στην αστυνομία για την ασφάλεια των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου. Τα επιχειρήματα του υπουργού οικονομικών για την ανάγκη έγκρισης του κονδυλίου ύψους €3 εκ. για πρόσληψη των αστυνομικών δεν έπεισαν τους βουλευτές, που διερωτήθηκαν γιατί το κόστος να το επωμιστούν οι φορολογούμενοι αντί η διαχειρίστρια κοινοπραξία Hermes.

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο μικρότερος σε ύψος κονδυλίων εκ των τεσσάρων που κατατέθηκαν στη βουλή, αναφέρει ότι η ανάγκη επιβάρυνσης του κράτους με το κόστος αστυνόμευσης κρίθηκε αναγκαία γιατί οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το θέμα απέτυχαν.

Η ανάγκη μεταφοράς του κόστους στους φορολογούμενους προκάλεσε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων των βουλευτών όλων των κομμάτων, που διερωτήθηκαν κατά πόσο ήταν στη δικαιοδοσία του στρατηγικού επενδυτή η αστυνόμευση.

Οι βουλευτές ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη βουλή το συνολικό κόστος για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των μηχανημάτων που έχουν αγοραστεί για το σκοπό αυτό από το στρατηγικό επενδυτή.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου διερωτήθηκε μάλιστα σε έντονο ύφος γιατί ο στρατηγικός επενδυτής χρεώνει ένα με δύο ευρώ κάθε επιβάτη για το κόστος των μηχανημάτων με αναπροσαρμογή του πληθωρισμού (inflation adjusted). Αμφισβήτησε ακόμη ότι το συνολικό κόστος για την πρόσληψη των 112 αστυνομικών θα είναι €3 εκ.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε κακή τη γενική συμφωνία που είχε γίνει διότι, όπως σημείωσε, είχε πολλά σημεία υπέρ του στρατηγικού επενδυτή, είπε εντούτοις ότι για απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των βουλευτών θα πρέπει να δώσει ο υπουργός Συγκοινωνιών και ο αρμόδιος για τη συμφωνία διευθυντής των Δημοσίων Έργων, Αλέκος Μιχαηλίδης, οι οποίοι είχαν κάνει τη συμφωνία και όχι ο ίδιος.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αντιγόνη Παπαδοπούλου, είπε ότι θα επαναληφθεί η συνεδρία στην παρουσία του υπουργού Συγκοινωνιών και των αρμοδίων για τη συμφωνία με το στρατηγικό επενδυτή.

Η Επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει αυτή την ώρα στη συζήτηση του άλλου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, για την πρόσληψη 1085 ατόμων στη δημόσια υπηρεσία.

Της Ηρώς Ευθυμίου