You are here

Συνολικά 65 λιμουζίνες κατέχουν κρατικοί αξιωματούχοι

20/01/2020 16:04

Συνολικά 65 λιμουζίνες χρησιμοποιούν οι κρατικοί αξιωματούχοι, είτε για αποκλειστική είτε για μερική χρήση, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών της  βουλής.

Τα οχήματα αυτά αλλάζονται στη βάση των χιλιομέτρων που διανύουν και ανάλογα με τη χρονολογία τους, ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών κατά τη συνέχιση της συζήτησης των κανονισμών που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο και παρέχουν τη δυνατότητα στους γενικούς διευθυντές των υπουργείων και υφυπουργείων και άλλων κρατικών αξιωματούχων να χρησιμοποιούν το υπηρεσιακό τους όχημα σε διάφορες  κοινωνικές υποχρεώσεις και για να πηγαινοέρχονται από την εργασία στο σπίτι τους.

Ειδικότερα οι κανονισμοί αφορούν τους γενικούς διευθυντές των υπουργείων και υφυπουργείων, του προέδρου της επιτροπής δημόσιας υπηρεσίας, του προέδρου της εκπαιδευτικής υπηρεσίας, του γενικού διευθυντή της βουλής, του γενικού διευθυντή της διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, του αρχιπρωτοκολλητή, του γενικού λογιστή, του διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Δημοκρατίας, του επίτροπου προεδρίας και του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου.

Ο ανώτερος λειτουργός της ελεγκτικής υπηρεσίας Άκης Κίκας, μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών είπε ότι οι πληροφορίες που τους παρέχονται σχετικά με τη χρήση των συγκεκριμένων οχημάτων από τους κρατικούς αξιωματούχους είναι γενικές και αόριστες.

Ανέφερε επίσης ότι «θεωρήσαμε σκόπιμο ως υπηρεσία να κάνουμε σχετική έρευνα ανάμεσα σε 12 χώρες της ΕΕ για τις πρακτικές που ακολουθούνται. Διαφάνηκε ότι σε έξι χώρες όπως και στην Κύπρο διατίθεται στους γενικούς διευθυντές το υπηρεσιακό όχημα μόνο για υπηρεσιακούς λόγους, σε τρεις χώρες επιτρέπεται και η μετάβαση από το σπίτι, στη Γερμανία δεν παραχωρείται υπηρεσιακό όχημα εκτός αν πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, στην Αυστρία ο χρήστης χρησιμοποιεί το υπηρεσιακό όχημα, αλλά καταβάλλει 18% της αξίας του ως ετήσια αποζημίωση, ενώ στη Μάλτα υπάρχει πλήρης χρήση του οχήματος».


Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία της επιτροπής, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν συμφωνεί με τη χρήση επί 24ωρου βάσεως από τους γενικούς διευθυντές, κάτι που όπως είπε, αποτελεί πρόκληση για τους συμπολίτες μας που έχουν ακόμα το βάρος της λιτότητας.
 

Της Ηρώς Ευθυμίου