You are here

Τέσσερα έργα στο δήμο Γερμασόγειας κόλλησαν στη γραφειοκρατία

17/02/2020 16:00

Στις δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες παραμένουν κολλημένα τέσσερα έργα στο δήμο Γερμασόγειας,, τα οποία είχε εξαγγείλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 28/7/ 2017, όπως αναφέρθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών.

Το έργο της πρώτης φάσης του παρακαμπτήριου Γερμασόγειας, έχει πιαστεί στα πλοκάμια της αναθεωρητικής αρχής προσφορών (ΑΑΠ) δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Κυριάκος Ξυδιάς.

Το έργο κατακυρώθηκε στην εργοληπτική εταιρεία Μάκης Σαββίδης και ιεραρχική προσφυγή ενώπιον της ΑΑΠ υπέβαλλε η Cyfield Construction Ltd.

Η εκπρόσωπος του τμήματος δημοσίων έργων Λεμεσού Έλενα Θεοδόλου, είπε ότι αναμένεται ότι μέχρι το τέλος Απριλίου η ΑΑΠ θα εκδώσει την απόφαση της.

Ο παρακαμπτήριος θα ξεκινάει πλησίον του ανισόπεδου κόμβου Γερμασόγειας και θα διασχίζει την κοιλάδα του Άμαθου ποταμού με εισόδους-εξόδους προς τον πυρήνα, καταλήγοντας στον υδατοφράκτη και στους οδικούς άξονες προς Ακρούντα και Φοινικάρια.

Άλλο έργο που έχει κολλήσει είναι η πρώτη φάση του παραλιακού πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου, Αγίου Αθανασίου – Γερμασόγειας, με κόστος €2,5 εκ.. Η πολεοδομία εξέφρασε  αδυναμία στην προώθηση του έργου γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 2018 να αναλάβει ως αναθέτουσα αρχή ο δήμος Γερμασόγειας εφόσον του δοθούν από την πολεοδομία τα κατασκευαστικά σχέδια εντός έξι μηνών.

«Ο δήμος Γερμασόγειας ακόμη αναμένει τα σχέδια», ανέφερε ο κ. Ξυδιάς.

Ο εκπρόσωπος του τμήματος δημοσίων έργων Χριστάκης Παπαμιχαήλ, εξήγησε ότι «μόλις θα έχουμε την γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής η οποία αναμένεται τον ερχόμενο Ιούνιο, θα στείλουμε στο δήμο Γερμασόγειας το πακέτο της υπόθεσης για να προχωρήσει στην προκήρυξη προσφορών».

Το έργο είχε εξαγγελθεί το Σεπτέμβρη του 2017 με έναρξη κατασκευαστικών έργων τον Ιανουάριο του 2018.

Σε αναμονή βρίσκεται ο δήμος και για την προκήρυξη των προσφορών για το έργο του κυκλικού κόμβου στη συμβολή της οδού Χριστάκη Κράνου και Δαιδαλίδων.

Η εκπρόσωπος του τμήματος πολεοδομίας Αγγελική Πυλάτη ενημέρωσε την επιτροπή εσωτερικών ότι  προχωρά ο σχεδιασμός και έχει οριστεί ως  χρόνος προκήρυξης του έργου ο Οκτώβριος του τρέχοντος έτους. Το κόστος του έργου υπολογίζεται στις €250 χιλ.

Όσον αφορά την τοπιοτέχνιση στον αρχαιολογικό χώρο του Προφήτη Ηλία, εξήγησε ότι μετά από συνεννόηση με τον νέο υπουργό μεταφορών έχουν δοθεί τα σχέδια στο δήμο και αφού μεταφερθούν και οι πιστώσεις τότε θα  προκηρυχθούν οι προσφορές εντός του 2020.

Το άλλο έργο το οποίο αναμένεται να κοστίσει €470 χιλ. και  έχει εξαγγελθεί από το 2017 αλλά καθυστερεί στις διάφορες υπηρεσίες είναι το γραμμικό πάρκο  που θα συνδέει τον υδατοφράκτη με τη θάλασσα.

Για το έργο αυτό η πολεοδομία λόγω υποστελέχωσης εξέφρασε αδυναμία να προχωρήσει έτσι αποφασίστηκε να μεταφερθούν οι πόροι στο δήμο Γερμασόγειας, για εκπόνηση μελέτης και προώθησης του έργου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής εσωτερικών Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ότι «από το 2017 που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τα έργα αυτά παρατηρούνται τεράστιες καθυστερήσεις, γραφειοκρατία και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών».

Πρόσθεσε ότι «ζητήσαμε όπως επισπευτούν οι διαδικασίες ώστε να ξεκολλήσουν έργα που βρίσκονται είτε στην αναθεωρητική αρχή προσφορών είτε στο τμήμα περιβάλλοντος και εντός δύο μηνών θα επανέλθουμε για να εξετάσουμε που βρίσκεται το κάθε έργο ξεχωριστά».

Της Ηρώς Ευθυμίου