You are here

Θέλουν τα φώτα Ελεγκτή για συμβιβασμό κράτους - Hermes

20/09/2022 06:58

Τη θέση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θέλει να ακούσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναφορικά με την συμβιβαστική λύση που προωθείται μεταξύ κυβέρνησης και της εταιρείας Hermes Ltd, για επέκταση της περιόδου παραχώρησης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, για άλλα πέντε χρόνια.

Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών τέθηκε χθες αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίου €191 χιλ., για αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών από την Δημοκρατία, αναφορικά με το 25ετές συμβόλαιο παραχώρησης των δύο αερολιμένων και την διαφωνίας που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας.

Από την μια η εταιρεία Hermes Ltd , όπως αποκάλυψε και ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Καρούσος, κατά τη εξέταση της πολυσέλιδης έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για το υπουργείο Μεταφορών από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου την προηγούμενη Πέμπτη, διεκδικεί από τη Δημοκρατία πέραν των €250 εκατ., για απώλεια εσόδων, ένεκα της πανδημίας, αλλά και ως αποτέλεσμα ρήτρας στο συμβόλαιο της για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

Από την άλλη η Δημοκρατία κατηγορεί την εταιρεία Hermes Ltd για αθέτηση πρόνοιας τους συμβολαίου που υπογράφηκε το Μάιο του 2006, για επέκταση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου.

Όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, από εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών, κατά την εξέταση της αποδέσμευσης ποσού ύψους €191 χιλ., η Κυπριακή Δημοκρατία ανέθεσε την κατασκευή, λειτουργία και μεταβίβαση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου στην εταιρεία Hermes Ltd, το Μάιο του 2006, κάτω από 25ετή σύμβαση παραχώρησης.

Πρόσθεσε ότι στη σύμβαση παραχώρησης, υπήρχε πρόνοια για την κατασκευή από τη εταιρεία Hermes Ltd νέων έργων (Φάση 2), προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα των αεροδρομίων. Όμως, η Hermes Ltd δεν έχει μέχρι σήμερα προβεί στη συγκεκριμένη υποχρέωση της, παρά το γεγονός ότι τα σχετικά ορόσημα κίνησης επιβατών έχουν εκπληρωθεί.

Ανέφερε ότι αντίθετα, η εταιρεία προσέφυγε σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών με την απόφαση, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2021, να είναι απορριπτική για την εταιρεία, ενώ παράλληλα και οι ενέργειες της για εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα της Φάσης 2, δεν τελεσφόρησαν.

Μετά τις πιο πάνω εξελίξεις, τα δύο μέρη αποφάσισαν όπως ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την εύρεση συμβιβαστικής λύσης με σκοπό την ολοκλήρωση της Φάσης 2 και ως εκ τούτου, η διαδικασία διαιτησίας που εν τω μεταξύ (Φεβρουάριο 2021) είχε εκκινήσει η Κυπριακή Δημοκρατία, έχει ανασταλεί προσωρινά.

Εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο του 2022, τα δύο μέρη συμφώνησαν όπως εξετάσουν τη συνομολόγηση συμφωνίας συμβιβασμού, σύμφωνα με την οποία η  Hermes Ltd θα κατασκευάσει τα έργα της Φάσης 2 και η Κυπριακή Δημοκρατία θα συναινέσει σε επέκταση της διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης για άλλα πέντε χρόνια, ώστε να διευκολύνει τη χρηματοδότηση της από δανειστές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών, πριν από την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας συμβιβασμού, να αξιολογήσει κατά πόσο η αποποίηση των δικαιωμάτων και απαιτήσεων από την πλευρά της εταιρείας, αποτελεί επαρκή αντιπαροχή για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης, καταλήγοντας σε συγκεκριμένες αξίες τόσο για την επέκταση της σύμβασης, όσο και για τα δικαιώματα και απαιτήσεις της Hermes Ltd.

Για το σκοπό αυτό, τόνισε ο λειτουργός του Υπουργείου Οικονομικών, απαιτούνται από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο, εξειδικευμένες υπηρεσίες για αποτίμηση των προαναφερθεισών αξιών αλλά και παροχής υποστήριξης στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τη διαδικασία προ-κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση της συμφωνίας συμβιβασμού και επέκτασης της σύμβασης.

Τα μέλη της Επιτροπής, αποφάσισαν να κληθεί στην επόμενη συνεδρία ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ώστε να καταθέσει στοιχεία που αφορούν τόσο την προτεινόμενη σύμβαση, όσο και το υφιστάμενο συμβόλαιο της εταιρείας με την κυβέρνηση, στη βάση και πρόσφατης έκθεσης του για το υπουργείο Μεταφορών.

Παίρνουν ρευστό οι αεροπορικές εταιρείες

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Οικονομικών προχώρησε χθες στην αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €5.483.302, για κάλυψη του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες, σε σχέση µε την υλοποίηση του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022.

Σημειώνεται ότι οι απαιτούμενες πρόσθετες πιστώσεις, εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο του περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμου (Αρ.1) του 2022, όμως κατά την ψήφιση του, η Ολομέλεια του σώματος δέσμευσε ποσό ύψους €10 εκατ., το οποίο αφορά άλλες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πέραν των €20 εκατ. υπολογίζεται να ανέλθει η κρατική ενίσχυση που θα δοθεί συνολικά σε αεροπορικές εταιρείες, ως μέτρο στήριξης κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, από τον Ιούνιο του 2020, μέχρι και σήμερα.

Της Ελένης Χαραλάμπους