You are here

Τρέχουν για 50 έργα το 2020

14/10/2019 10:12

Συνολικά πενήντα μεγάλα έργα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2020 τα οποία αφορούν κατασκευή δρόμων, σχολείων, μεταφορά νερού, επιδιορθώσεις, κτηριακές κατασκευές και ανακαινίσεις.

Το πρώτο στον κατάλογο είναι η ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου Κύπρου με κόστος €98,80 εκ. ενώ ακολουθεί η ανέγερση νέου κτηρίου βουλής με κόστος €97,60 εκ., η κατασκευή δρόμου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς με κόστος €83,30 εκ. και η κατασκευή αυτοκινητόδρομου Αστρομερίτη – Ευρύχου με κόστος €83 εκ.

Πέμπτο στον κατάλογο είναι η κατασκευή του περιμετρικού αυτοκινητοδρόμου Λευκωσίας – Φάση Α’ με κόστος €71,40 εκ., έκτο η ανέγερση επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας με κόστος €70 εκ. ενώ την δεκάδα συμπληρώνουν η κατασκευή τμήματος του δρόμου Ανάγιας - Καλού Χωριού Κλήρου (€67 εκ.), η μεταφορά νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης Βασιλικού στη μείζονα Λευκωσία (€53,50 εκ.), η ανέγερση νέου κτηρίου Γενικού Χημείου (€38,75 εκ.) και η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού – Σαΐττά, Φάση Α΄ ( €31,30 εκ.).

Άλλα έργα που περιλαμβάνονται μικρότερης αξίας είναι η κατασκευή σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Δυτικής Λεμεσού, η βελτίωση αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού (έργο «Κοκκινόκρεμμος») για το Παραλίμνι, την Αγία Νάπα, τη Δερύνεια και τη Σωτήρα, για ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών €23 εκ., η κατασκευή οδικού δικτύου βιομηχανικής/ενεργειακής περιοχής στο Βασιλικό, η βελτίωση του παραλιακού δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας, Φάση Γ', η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή μείζονος Λεμεσού – Φάση Α’, η βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας και αντικατάσταση του αμιάντινου αγωγού ύδρευσης με αντίστοιχο μεταλλικό.

Τα έργα υποδομής έχουν εξαχθεί από το σύστημα ΕΞΑΝΤΑΣ.

Στον προϋπολογισμό, δεν έχουν περιληφθεί έργα τα οποία ολοκληρώθηκαν κατά την περίοδο 2013-2018, έργα που παρουσιάζουν σοβαρό πρόβλημα στασιμότητας( πχ. λόγω ακύρωσης προσφορών, κτλ) καθώς και έργα τα οποία υλοποιούνται εξ' ολοκλήρου από τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

Επίσης δεν έχουν περιληφθεί συγχρηματοδοτούμενα έργα. Το έργο της ανέγερσης του κτιρίου του Κτηματολογίου και Χωρομετρίας ύψους €22 εκ. δεν περιλαμβάνεται στο παρόν στάδιο στο σύστημα ΕΞΑΝΤΑΣ.

Επισυνάπτεται ο κατάλογος έργων που περιλαμβάνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020.

Της Γεωργίας Χαννή