You are here

Τρέχουν για νέα συμβόλαια στις δημόσιες συγκοινωνίες

11/01/2019 13:23

Ο διαγωνισμός προσφορών για τις νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών στον τομέα των δημόσιων συγκοινωνιών αναμένεται να προκηρυχθεί σε διεθνές επίπεδο εντός των επόμενων ημερών, σύμφωνα με την υπουργό μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδου , η οποία παρουσίασε σήμερα στην επιτροπή μεταφορών,  τις λεπτομέρειες των νέων συμβολαίων για τις εταιρείες λεωφορείων.

Η κ. Αναστασιάδου προανήγγειλε ότι η Κύπρος θα διαθέτει νέες, σύγχρονες δημόσιες συγκοινωνίες από τον Ιούλιο του 2020, σημειώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για παροχή υπηρεσιών στον τομέα των δημοσίων συγκοινωνιών θα λάβουν πολλά κίνητρα από την πολιτεία.

Όπως ανέφερε, ήδη παρουσιάζεται ενδιαφέρον από διάφορους οργανισμούς και από το εξωτερικό.

Η λήξη των υφιστάμενων συμβολαίων που υπάρχουν με εταιρείες λεωφορείων αναμένεται στις 5 Ιουλίου 2020 και το υπουργείο φαίνεται ότι επιθυμεί να διασφαλίσει πως τα νέα συμβόλαια δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο προστριβών όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, με αμφισβητούμενες πληρωμές προς αναδόχους.

Τα νέα συμβόλαια θα παρέχουν μεγάλη ελευθερία στους αναδόχους που θα πρέπει ωστόσο, να αναλάβουν το ρίσκο παραγωγής και ζήτησης, καθώς όπως αναφέρθηκε, η αποζημίωση θα γίνεται στη βάση της τιμής προσφοράς.

Οι συμβάσεις θα έχουν δεκαετή διάρκεια με δυνατότητα επέκτασής τους για μέχρι και πέντε χρόνια, δεδομένου ότι πληρούνται όροι και προϋποθέσεις ενώ, αναλόγως του αποτελέσματος, θα παραχωρηθούν σε δύο ή περισσότερους οικονομικούς φορείς.

Ο διαγωνισμός αφορά έξι συμβόλαια, τόσο για την κάθε επαρχία ξεχωριστά, όσο και για υπεραστικές διαδρομές και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένα, για όλα ή για συνδυασμό συμβολαίων, μέσω του ίδιου διαγωνισμού.

Με βάση τις νέες συμβάσεις, δίνεται η δυνατότητα για παραχώρηση στον ίδιο ανάδοχο μέχρι τριών εκ των έξι συμβολαίων και όχι μεγαλύτερου μέρους του 65% της αγοράς ενώ, οι ανάδοχοι θα αξιολογούνται από την αναθέτουσα αρχή σε ετήσια βάση.

Οι νέες υπηρεσίες

Η κ. Αναστασιάδου επεσήμανε ότι οι νέες συμβάσεις θα προσφέρουν ποιοτικά άριστες μεταφορές, με νέες διαδρομές και χρήση νέων τεχνολογιών τηλεματικής με βάση τις οποίες οι επιβάτες θα μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή από το κινητό τους, που βρίσκεται το λεωφορείο.

Ο νέος στόλος λεωφορείων αναμένεται να αποτελείται από 700 οχήματα με μέγιστη ηλικία τα 20 χρόνια και θα είναι προσβάσιμα σε άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ενώ, υπάρχει πρόνοια για υβριδικά και ηλεκτρικά λεωφορεία για τα κέντρα των πόλεων.

Τα χιλιόμετρα για διαδρομές θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 22% και όπως αναφέρθηκε θα υπάρξουν επενδύσεις σε αμαξοστάσια και σταθμούς ενώ θα εισαχθούν πιστοποιημένες διαδικασίες για έλεγχο της ποιότητας υπηρεσιών.

Παράλληλα, θα υπάρχει η δυνατότητα προσφοράς αναβαθμισμένων υπηρεσιών, με αυξημένο κόστος μέχρι και 50%.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, αυτό θα μεταφερθεί στις νέες εταιρείες με τους ίδιους όρους και θα προστατεύεται για ένα τουλάχιστον χρόνο ενώ ακολούθως, όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να συναφθούν νέες συμφωνίες με τις συντεχνίες.

Στο πλαίσιο των νέων συμβάσεων καθιερώνεται επίσης, διαδικασία επίλυσης διαφορών.

Στα €80 εκ. το ετήσιο κόστος ανά σύμβαση

Σύμφωνα με την παρουσίαση της κ. Αναστασιάδου, το ετήσιο κόστος ανά σύμβαση αναμένεται να φτάσει γύρω στα €80 εκ. περιλαμβανομένων των μαθητικών διαδρομών ενώ, το σημερινό κόστος ανέρχεται στα €61 εκ. χωρίς τα μαθητικές διαδρομές.

Οι νέες συμβάσεις επιφέρουν αυξημένο κόστος για το δημόσιο, με την συνολική αύξηση να εξαρτάται από τις υπηρεσίες που θα παρασχεθούν.

Όπως ενημερώθηκε η επιτροπή μεταφορών, το ετήσιο κόστος για το κράτος, αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά €5 εκ. σε σύγκριση με τις σημερινές συμβάσεις, το κόστος των οποίων ανέρχεται στα €61 εκ.  Εντούτοις, σε περίπτωση παροχής πρόσθετων νέων υπηρεσιών, το κόστος μπορεί να παρουσιάσει αύξηση μέχρι και κατά €15 εκ.

Το τελικό ποσό, όπως αναφέρθηκε, αναμένεται να καθοριστεί από τα αποτελέσματα του διεθνούς διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί σύντομα.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της επιτροπής μεταφορών Γιώργος Προκοπίου και μέλη της επιτροπής τόνισαν ότι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη και τα προβλήματα που είχαν παρατηρηθεί στις υφιστάμενες συμβάσεις με τις εταιρίες λεωφορείων.

Εξετάζουν εναλλακτικές για ΟΣΥΠΑ

Κατά την παρουσία της στην επιτροπή μεταφορών, η κ. Αναστασιάδου ερωτήθηκε και για το πρόβλημα που έχει παρουσιαστεί τις τελευταίες ημέρες στις δημόσιες συγκοινωνίες στην Πάφο.

Όπως ανέφερε, το υπουργείο μεταφορών έχει ήδη μελετήσει εναλλακτικές λύσεις και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με την εταιρεία πριν προχωρήσει.

Σημείωσε ότι τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση κατέβαλε την οικονομική της συνεισφορά για τον Δεκέμβριο και έχει υπολογίσει τα ποσά που η εταιρία οφείλει στο κράτος, όπως προκύπτουν μετά τις υπερπληρωμές που έγιναν.

Η υπουργός κάλεσε εκ νέου την εταιρία ΟΣΥΠΑ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που η εταιρεία δεν πράξει εκείνα που οφείλει, όπως προβλέπονται από το νόμο, η κυβέρνηση θα πάρει όλα τα μέτρα που πρέπει για να προσφέρει τη δημόσια υπηρεσία των μεταφορών στους πολίτες.

Πρόσθεσε ότι τα όποια μέτρα θα ληφθούν αφού εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει ο νόμος.

Της Μαρίας Χαμπή