You are here

Βουλή: Απάμβλυνση κυκλοφοριακού με χρήση λεωφορείου

22/09/2022 17:50

Την προώθηση της χρήσης του λεωφορείου ως βραχυπρόθεσμη λύση απάμβλυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος, που ταλανίζει τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, προέκρινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών.

Στη συνεδρία, που έλαβε χώρα παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Πολεοδομίας, της Αστυνομίας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν διάφορες πτυχές του κυκλοφοριακού προβλήματος, το οποίο, όπως τόνισαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Εκ μέρους του Τμήματος Δημοσίων Έργων, ο συντονιστής της μελέτης βιώσιμης αστικής κινητικότητας του Υπουργείου Μεταφορών, Αριστοτέλης Σάββα, ανέφερε πως αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα της μελέτης, για τη θέσπιση ευέλικτου ωραρίου στο δημόσιο, τη δημοσίευση των οποίων θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, εντός περίπου δύο μηνών.

Υπογράμμισε επίσης, πως βραχυπρόθεσμα οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου των λεωφορείων, με το επόμενο βήμα να αποτελεί η λειτουργία τραμ.

Ταυτόχρονα, είπε, ότι μέτρα όπως μια αναδιαμορφωμένη πολιτική στάθμευσης, ο περιορισμός της χρήσης ΙΧ και η τοποθέτηση έξυπνων φώτων τροχαίας, θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις παραπάνω προσπάθειες.

Αύξηση της κυκλοφορίας

Εκ μέρους, επίσης του Τμήματος, ο συγκοινωνιολόγος, Αλέξης Αυγουστή, έκανε λόγο για σημαντική αύξηση της κυκλοφορίας σε σχέση με το 2019, με το πρόβλημα να εντοπίζεται, κυρίως στη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Αναφέρθηκε, με τη σειρά του σε βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η ρύθμιση της κυκλοφορίας μέσω συστήματος περιφερειακού ελέγχου, η μελέτη της οποίας θα ξεκινήσει το 2023, ενώ τόνισε πως μετά την έξαρση της πανδημίας παρατηρήθηκε ταυτόχρονη μαζική έναρξη έργων παγκύπρια, γεγονός που επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο το υφιστάμενο πρόβλημα.

Από πλευράς Αστυνομίας, ανέφεραν πως θα εισηγηθούν την κατάργηση της βλάστησης σε συγκεκριμένα σημεία των αυτοκινητοδρόμων και εισόδων κυκλικών κόμβων, όπου για λόγους συντήρησης διακόπτεται συχνά η κυκλοφορία, σε τουλάχιστον μία λωρίδα κίνησης.

Θέλουν τραμ οι δήμαρχοι Λευκωσίας και Στροβόλου

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ανέφερε πως παρά την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας, οι λύσεις που προτείνονται δεν εφαρμόστηκαν και κάλεσε όλους τους φορείς της πολιτείας, να συμφωνήσουν για την εφαρμογή των κατάλληλων λύσεων.

Ο κ. Γιωρκάτζης, υποστήριξε ακόμη ότι η πραγματική λύση για Λευκωσία και Λεμεσό, είναι η λειτουργία τραμ.

Σύμφωνος, με τη λύση του τραμ δήλωσε και ο Δήμαρχος Στροβόλου, Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, επισημαίνοντας επίσης, πως το ευέλικτο ωράριο στο δημόσιο θα πρέπει να συνδυαστεί και με το ωράριο των σχολείων, ενώ εκπρόσωπος του Δήμου Λεμεσού ανέφερε πως υπάρχει ήδη σχεδιασμός για την προώθηση του ΣΒΑΚ Λεμεσού.

Λεωφορεία προκρίνουν βουλευτές

Σε τοποθέτηση ενώπιον της επιτροπής, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου τόνισε πως το κυκλοφοριακό πρόβλημα έχει οικονομικές, αλλά και ψυχολογικές συνέπειες για τους πολίτες.

Πρότεινε, τη λειτουργία λεωφορείων για σχολεία και φροντιστήρια που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό μαθητών, καθώς και την επιλογή εξ' αποστάσεως εργασίας για τους δημόσιους υπάλληλους.

Θέση, με την οποία συμφώνησε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, προτείνοντας παράλληλα τη διευκόλυνση δημοσίων υπαλλήλων από άλλες πόλεις, ώστε να μπορούν να εργάζονται στην περιοχή που διαμένουν, αν δεν εξυπηρετούν το κοινό.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Κώστας Κώστα, τόνισε τη σημασία της αξιοπιστίας των δρομολογίων των λεωφορείων, ενώ ο Βαλεντίνος Φακοντής, πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία τριών λωρίδων στον περιμετρικό Λεμεσού, ενώ ο Γιαννάκης Γαβριήλ, υποστήριξε πως παράλληλα με τη δημιουργία λεωφορειολωρίδων θα πρέπει να προσφερθούν και νέα δρομολόγια.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο Παύλος Μυλωνάς, ζήτησε πιο δυναμική παρουσία της Αστυνομίας έναντι των παραβάσεων που λαμβάνουν χώρα στους αυτοκινητόδρομους, ενώ ο Χρύσανθος Σαββίδης, πρότεινε να μελετηθούν λύσεις που εφαρμόστηκαν σε πόλεις του εξωτερικού.

Από το Κίνημα Οικολόγων, ο Σταύρος Παπαδούρης είπε, πως δεν υπάρχουν άλλες βραχυπρόθεσμες λύσεις, εκτός από τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Σημείωσε, πως για να υλοποιηθεί το ΣΒΑΚ απαιτούνται σημαντικοί πόροι, ενώ πρότεινε τη δημιουργία χώρων στάθμευσης για αυτοκίνητα και ποδήλατα, σε συνδυασμό με τα δρομολόγια των λεωφορείων.

Κλείνοντας τη συνεδρία, ο πρόεδρος της επιτροπής, Μαρίνος Μουσιούττας κάλεσε όλες τις πλευρές να επανέλθουν με εισηγήσεις επί του θέματος, βάσει των όσων συζητήθηκαν σήμερα, συμπληρώνοντας πως η επιτροπή θα συνέλθει για το ίδιο θέμα στις αρχές Νοεμβρίου.

Ε.Χ.