You are here

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ

16/03/2006 15:50
Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ) για το 2006. Ο προϋπολογισμός της ΑΛΚ προβλέπει δαπάνες ύψους £33 εκ. και έσοδα που φθάνουν τα £30 εκ. Τα κυριότερα έσοδα της Αρχής προϋπολογίζεται να προέλθουν από τη λειτουργία λιμανιών (£28 εκ.) και από επενδύσεις και τόκους (£2 εκ.). Οι κυριότερες δαπάνες προβλέπονται σε τρέχοντα τακτικά έξοδα (£15,6 εκ.), σε κεφαλαιουχικές δαπάνες (£8,7 εκ.) και σε δαπάνες χρηματοδότησης (£3,1 εκ.).

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, οι αρμόδιοι της ΑΛΚ ενημέρωσαν την Επιτροπή αναφορικά με τα έργα αναβάθμισης του λιμανιού της Λεμεσού, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη δημιουργία νέας αίθουσας επιβατών, καθώς και έργα εκβάθυνσης του λιμανιού. Συγκεκριμένα το κόστος της νέας αίθουσας επιβατών ανέρχεται στα £10 εκ. και υπολογίζεται να είναι έτοιμη για λειτουργία μέχρι το 2008. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω έργο η Αρχή θα λάβει επιχορήγηση από την ΕΕ ύψους €1,8 εκ.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Επιτροπή Οικονομικών ομόφωνα εισηγείται στη Βουλή την ψήφιση του προϋπολογισμού της ΑΛΚ για το 2006.

Του Σωκράτη Ιωακείμ