You are here

ΥΠΜΕΤ: €201,6 εκατ. τα έσοδα από το λιμάνι Λ/σού

10/02/2021 17:44

Το κράτος, η οικονομία και η κοινωνία, έχουν επωφεληθεί από την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού, υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, απαντώντας σε αναφορές του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου μετά την τελευταία συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός της Αρχής Λιμένων.

Ο κ. Στεφάνου, επικαλούμενος στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών, δήλωσε ότι το διαμετακομιστικό εμπόριο από το εν λόγω λιμάνι μειώθηκε γιατί οι χρεώσεις του λιμανιού αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα εταιρείες που το χρησιμοποιούσαν να έχουν στραφεί σε ανταγωνιστικά λιμάνια. Πρόσθεσε ότι το κόστος στο εξαγωγικό εμπόριο έχει αυξηθεί σημαντικά, εξαιτίας των αυξημένων χρεώσεων και αναφέρθηκε σε πολύ ψηλές νέες χρεώσεις που επιβάλλονται για το αγκυροβόλιο στο λιμάνι Λεμεσού, γεγονός που επίσης έχει απωθήσει πλοία και εταιρείες, όπως είπε.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, σημειώνεται ότι το όφελος του Κράτους, από το 2017 μέχρι σήμερα ανέρχεται στο ποσό των €201,6 εκατ., ενώ για την περίοδο 2012 – 2016 ανήλθε στο ποσό των €116,5 εκατ.

Προστίθεται ότι πέραν των εσόδων, οι τρείς εταιρείες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια που αγγίζουν τα €50 εκατ. με στόχο τη βελτίωση, ασφάλεια και όσο το δυνατό αυτοματοποίηση της εξυπηρέτησης στο λιμάνι.

Σε ότι αφορά τις χρεώσεις σημειώνεται ότι ήταν πολύπλοκες και ότι υπήρξε πολιτική απόφαση για τροποποίησή τους με σχετική νομοθεσία να εγκρίνεται από τη Βουλή, με αποτέλεσμα να έχουν απλοποιηθεί. «Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα κάποιες χρεώσεις να μειωθούν και κάποιες να αυξηθούν», προστίθεται. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, κατά μέσο όρο οι χρεώσεις παραμένουν οι ίδιες, ενώ για ορισμένα προϊόντα υπήρξε μηχανισμός καταβολής αποζημιώσεων για μια μεταβατική περίοδο.

Διαβουλεύσεις με διαχειριστή και εξέταση χρεώσεων

Σύμφωνα με το Υπουργείο, από τον Ιανουάριο του 2020, ημερομηνία κατά την οποία έληξε η μεταβατική περίοδος, το Υπουργείο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το διαχειριστή για να βρεθεί λύση η οποία όμως να μην δημιουργεί προβλήματα στρέβλωσης ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Ταυτόχρονα στις αρχές του 2021, το Υπουργείο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για αγορά υπηρεσιών για εξέταση όλων των μη ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Σε σχέση με τη χρέωση για τη χρήση του αγκυροβολίου αναφέρεται ότι αποτελεί ρυθμιζόμενη χρέωση με ανώτατο όριο στη βάση της νομοθεσίας και ότι δεν εφαρμόζεται για πλοία που αναμένουν να εισέλθουν στο λιμάνι για να εξυπηρετηθούν. Επιπλέον αναφέρεται, ότι για την εν λόγω υπηρεσία υπάρχει ανταγωνισμός από άλλα αγκυροβόλια όπως της Μονής και της Λάρνακας. «Στόχος του Κράτους είναι να εφαρμόζονται οι αρχές της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού», σημειώνεται.
Σε ότι αφορά το διαμετακομιστικό εμπόριο, σημειώνεται ότι το Υπουργείο ήδη επεξεργάζεται σχέδιο για να μετατραπεί η Κύπρος σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου.

Μ.Χ.