You are here

Ζητούν έξτρα €5,4 εκατ. για αεροπορικές εταιρείες

16/09/2022 06:36

Τη γραπτή συγκατάθεσή της καλείται να δώσει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €5.483.302, για κάλυψη του οφειλόμενου ποσού προς τις αεροπορικές εταιρείες, σε σχέση µε την υλοποίηση του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2022.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στην Επιτροπή Οικονομικών το Υπουργείο Μεταφορών, οι απαιτούμενες πρόσθετες πιστώσεις, εξασφαλίστηκαν στο πλαίσιο του περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού Νόμου (Αρ.1) του 2022.

Όπως εξηγείται, κατά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, η Ολομέλεια του σώματος δέσμευσε ποσό ύψους €10 εκατ., το οποίο αφορά άλλες δαπάνες που ενδέχεται να προκύψουν και εξαρτώνται από την έκβαση της πανδημίας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε πέραν των €20 εκατ. υπολογίζεται να ανέλθει η κρατική ενίσχυση που θα δοθεί σε αεροπορικές εταιρείες, ως μέτρο στήριξης κατά των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, από τον Ιούνιο του 2020, μέχρι και σήμερα.

Συγκεκριμένα, το συνολικό ποσό που έχει καταβληθεί στις αεροπορικές εταιρείες µέσω της Hermes, η οποία διαχειρίζεται το Σχέδιο, μέχρι το τέλος του 2021, ανέρχεται στα €11.1 εκατ. περίπου, ενώ ο πρώτος συμπληρωματικός προϋπολογισμός του 2022, ύψους €102,1 εκατ., περιελάβανε και ποσό €5,7 εκ. για στήριξη προς τις αεροπορικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι το Σχέδιο Κινήτρων Συνδεσιμότητας και Ανάπτυξης Αερομεταφορών, έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργικό Συμβούλιο, το Υπουργείο Οικονομικών και την Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Επισημαίνεται ότι η αρχική περίοδος εφαρμογής του εν λόγω Σχεδίου ήταν για 6 µήνες, από τις 10.6.2020 μέχρι τις 31.12.2020, ωστόσο μετέπειτα παρατάθηκε ακόμη τρεις φορές μέχρι τις 30.6.2022, ενώ ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο περαιτέρω ανανέωσής του, η οποία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Της Ελένης Χαραλάμπους