You are here

Μακρύς ο δρόμος για αποκρατικοποίηση ΧΑΚ

22/02/2023 07:02

Μακρύς φαίνεται να είναι ο δρόμος που απομένει να διανυθεί μέχρι την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου.

Με βάση γραπτό σημείωμα του προέδρου του χρηματιστηρίου Μαρίνου Χριστοδουλίδη, που τέθηκε ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισμού του ΧΑΚ, φαίνεται ότι δεν είναι λίγα τα βήματα που απομένουν να γίνουν μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφαση του ημερομηνίας 7/5/2020, έχει αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΧΑΚ, που προβλέπεται να καταλήξει στην αποκρατικοποίηση του Οργανισμού (αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του), αφού προηγουμένως θα πρέπει να επιδιώξει βελτιώσεις στη λειτουργία του.

Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στις 6 Απριλίου 2022, έχει υπογράψει συμφωνία με την Κοινοπραξία Harneys Loizou Armila Shearman Consortium, ως οι εμπειρογνώμονες στους οποίους ανατέθηκε η ετοιμασία εκ μέρους τους επιχειρηματικού πλάνου για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, καθώς και η ανάληψη του χειρισμού όλων των νομικών θεμάτων και ενεργειών που απαιτούνται προς επιλογή του πιο κατάλληλου στρατηγικού συνεργάτη / επενδυτή για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, έχουν γίνει σημαντικές επαφές με ενδιαφερόμενα Χρηματιστήρια και έχει υποβληθεί αριθμός παραδοτέων εκ μέρους των εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα, η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι το πρώτο προσχέδιο του βασικού νομοσχεδίου έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στην Κεντρική Τράπεζα για απόψεις.

Θα ακολουθήσει διαβούλευση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο και μετά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως τονίζεται, το βασικό νομοσχέδιο καθώς και άλλα συνοδευτικά νομοσχέδια (π.χ. περί Φορολογίας του εισοδήματος Τροποποιητικός Νόμος, ο περί Χαρτοσήμων Τροποποιητικός Νόμος κ.α.) που αφορούν στην αποκρατικοποίηση, θα πρέπει να εγκριθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να μπορέσει να αρχίσει η υλοποίηση του στρατηγικού αυτού έργου.

Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός του 2023

Ο προϋπολογισμός εσόδων και εξόδων για το 2023 του Χρηματιστηρίου παρουσιάζεται ελλειμματικός κατά €1,3 εκατ. (περιλαμβανομένων των αναπτυξιακών δαπανών) για το 2023.

Ο προϋπολογισμός του ΧΑΚ προνοεί σύνολο εσόδων €5,1 εκατ. και σύνολο δαπανών €6,4 εκατ. οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από ίδια κεφάλαια του ΧΑΚ. 

Ταυτόχρονα, προχωρά η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του οργανισμού, μέσω της προώθησης σειράς νέων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ώστε να μπορέσει να επανακτήσει σημαντικό ρόλο, στις νέες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Στις πρωτοβουλίες αυτές εντάσσεται η αποκρατικοποίηση του οργανισμού, η δραστηριοποίηση στον τομέα της ενέργειας και η παροχή άλλων υπηρεσιών.

Σε ότι αφορά τις δαπάνες για υποδομές και συστήματα, σημειώνεται ότι λόγω των αρνητικών συνθηκών κατά τα τελευταία χρόνια αλλά και ενόψει της επικείμενης αποκρατικοποίησης, το ΧΑΚ περιορίστηκε σε άκρως αναγκαίες δαπάνες εξοπλισμού, νέων συστημάτων και αναβαθμίσεων.

Προστίθεται ότι το ΧΑΚ, με τη συμφωνία συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών, (ATHEX), αξιοποιεί προσφερόμενες συνέργιες, τεχνογνωσία και οικονομίες κλίμακας, που περιορίζουν σημαντικά τα έξοδά του.

Σε ότι αφορά το προσωπικό, αναφέρεται ότι στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών του (ειδικά για το προσωπικό που είναι ανελαστικές), το ΧΑΚ για οποιεσδήποτε ανάγκες για νέο προσωπικό εφαρμόζει νέες ρυθμίσεις (subcontracting - Internal Audit, Compliance) και την αγορά υπηρεσιών.

Το ΧΑΚ, με ρυθμίσεις, μετακίνησε προσωπικό του σε μόνιμη βάση, ή με αποσπάσεις σε άλλους Οργανισμούς.

Ο Οργανισμός πλέον λειτουργεί οριακά, όπως σημειώνεται, λόγω και των αυξημένων αναγκών για εφαρμογή νέων Ευρωπαϊκών Οδηγιών/Κανονισμών (με διαρκώς αυξανόμενο σημαντικό κόστος, σε ανθρώπινους πόρους και συστήματα).

Η πορεία του γενικού δείκτη το 2022

Το 2022 ο ΓΔ ΧΑΚ έκλεισε στις 89,55 μονάδες με ετήσια άνοδο 30,42%.

Ως εκ τούτου η συνολική κεφαλαιοποίηση για το 2022 ανήλθε στα €7.796 δισ., συγκριτικά με €7.408 δισ. το 2021 (Ρυθμιζόμενη Αγορά, Νέα Αγορά και Κρατικά και Εταιρικά Ομόλογα).

Σημειώνεται επίσης, ότι πριν λίγες ημέρες ο ΓΔ του ΧΑΚ ξεπέρασε τις 100 μονάδες, γεγονός που έχει να συμβεί από το 2013.

Ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών το 2022 ανήλθε περίπου στις €310 χιλ., σε σχέση με μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών €344 χιλ. κατά το 2021.  

Η.Ε.