You are here

Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου για ευελιξία ζητά η Cyta

25/02/2019 11:57

Τρεις άξονες οι οποίοι περιλαμβάνουν αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της Cyta ώστε να διαθέτει περισσότερο περιθώριο ευελιξίας, περιλαμβάνει το πλάνο του οργανισμού για το μέλλον.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η πρόεδρος του οργανισμού Ρένα Πάνου – Ρουβιθά στο μέλλον ο οργανισμός έχει στόχο να κινηθεί σε τρεις άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά την ανάπτυξη των υποδομών του οργανισμού ώστε αυτές να αξιοποιηθούν εμπορικά και να συμβάλουν στη δημιουργία προϊόντων νέας γενιάς, στη θωράκιση των παραδοσιακών εσόδων του οργανισμού και στη δημιουργία νέων πηγών εσόδων.

Σε ότι αφορά το δεύτερο άξονα, η κ. Ρουβιθά εξέφρασε προσδοκία για στήριξη από τη βουλή σε σχέση με την ενίσχυση του πλαισίου συνεργασίας του οργανισμού με την πολιτεία ώστε η Cyta να αποτελέσει οδηγό και καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.

Σε σχέση με τον τρίτο άξονα μελλοντικής δράσης, η Cyta επιδιώκει αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού καθώς και αναθεώρηση των σχετικών κανονισμών. Η κ. Ρουβιθά επεσήμανε ότι επιβάλλεται η συνεχής επικαιροποίηση του επιχειρησιακού μοντέλου της Cyta και η συνεχής διαφοροποίηση των κανονισμών που περιορίζουν την ευελιξία της.

Η κ. Ρουβιθά ανέφερε ότι η Cyta αντιμετωπίζει πιέσεις στον ανταγωνισμό και στα έσοδα και πως το μέλλον περιλαμβάνει εξαιρετικά μεγάλες προκλήσεις. «Οι αλλαγές είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει ακόμη πιο αποτελεσματικά, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα για την επιχειρηματική ανάπτυξη των εργασιών της και στρατηγικές συνεργασίες», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να υπάρχει ένα πλαίσιο που να αγκαλιάζει την αλλαγή στην εταιρική κουλτούρα και τις καινοτόμες λύσεις στη βάση τεχνοκρατικών κριτηρίων.

Σταδιακά οι καρποί από το σχέδιο εθελούσιας

Εάν χρησιμοποιηθεί η δαπάνη των €7 εκ. για το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης που προνοείται στον προϋπολογισμό της Cyta, θα αποδώσει καρπούς σταδιακά μειώνοντας το λειτουργικό κόστος, όπως αναφέρθηκε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών.

Το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα σημαντικό σημείο του προϋπολογισμού για το οποίο θα εκπονηθεί μελέτη εκ μέρους ανεξάρτητων συμβούλων. Η μελέτη αναμένεται να καθορίσει τις ανάγκες του οργανισμού σε σχέση με την ηλικιακή ανανέωση και την τεχνολογική αναβάθμιση.

Την προηγούμενη φορά που έτυχε χρήσης το σχέδιο, το εργατικό κόστος μειώθηκε κατά 25%, σύμφωνα με την κ. Ρουβιθά. Αυτή τη φορά, όπως ανέφερε, η εφαρμογή θα γίνει πιο προσεκτικά και θα καθοριστούν εκ των προτέρων οι τομείς στους οποίους πρέπει να κινηθεί ο οργανισμός.

Πρόσθεσε ότι ο θεσμός του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης έχει αξιοποιηθεί διαχρονικά προσφέροντας δυνατότητα κατάργησης θέσεων και δημιουργίας άλλων σε πιο αναγκαίους τομείς, παρέχοντας την ευελιξία που χρειάζεται ο οργανισμός, μείωση του κόστους, ανανεωμένη και πιο φρέσκια προσέγγιση σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξοικείωση των νέων εργαζομένων.

Οι βουλευτές αναμένουν γραπτώς απαντήσεις μεταξύ άλλων, σε σχέση με το σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης και συγκεκριμένα, σε σχέση με το πόσα άτομα μπορούν να φύγουν από τον οργανισμό, πόσο θα μειωθεί το κόστος του μισθολογίου και πως θα επηρεαστεί η λειτουργία του οργανισμού.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Άγγελος Βότσης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι, όπως είπε, στις αναφορές εκ μέρους του οργανισμού δεν έγινε κανένας λόγος για ιδιωτικοποίηση του οργανισμού παρά μόνο για στρατηγικές συνεργασίες.

Βουλευτές του ΔΗΣΥ εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση με τη μείωση των εσόδων και την αύξηση των εξόδων του οργανισμού ενώ βουλευτές του ΑΚΕΛ επεσήμαναν τον κοινωνικό ρόλο του ημικρατικού οργανισμού, τις πιέσεις που δέχεται λόγω του ανταγωνισμού και την ανάγκη διατήρησης του ως ημικρατικού λόγω του σημαντικού του ρόλου ως τηλεπικοινωνιακός κόμβος της ανατολικής μεσογείου.

Η κ. Ρουβιθά αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευρωστία του οργανισμού παρά τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι το πλεόνασμα του 2018 υπολογίζεται προκαταρκτικά στα €61 εκ. και είναι το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας και επισημαίνοντας ότι τα μερίσματα που έχουν καταβληθεί σωρευτικά στο κράτος ανέρχονται στα €800 εκ.

Αναφορά έγινε και στο ταμείο συντάξεων με την κ. Ρουβιθά να σημειώνει ότι αντί της μείωσης της δόσης του οργανισμού προς το ταμείο για απάλειψη του ελλείμματος του, έχει αποφασιστεί η διατήρηση της δόσης στο ίδιο επίπεδο μειώνοντας την περίοδο αποπληρωμής του στα 7 χρόνια.

Επεσήμανε ότι η καθαρή θέση του ταμείου βελτιώθηκε κατά €33,7 εκ. το 2017 και ότι το αναλογικό έλλειμμα μειώθηκε κατά €44 εκ. Το 2018 με κινήσεις που έγιναν υπήρξε βελτίωση της θέσης κατά €23,2 εκ. σημειώθηκε.

Τι προνοεί ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός της Cyta προβλέπει έσοδα ύψους €340,5 εκ. σε σύγκριση με έσοδα €349,4 εκ. το 2018. Η αρνητική διαφοροποίησης στα έσοδα, επήλθε λόγω μείωσης των εσόδων από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Τα έσοδα από τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες προβλέπονται στα €307,8 εκ. από €317,2 εκ.

Οι δαπάνες του 2019 προϋπολογίζονται στα €388,2 εκ., σε σύγκριση με εγκριμένες δαπάνες ύψους €393,4 εκ. το 2018.

Η κ. Ρουβιθά σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός αντικατοπτρίζει τις πιέσεις που υφίστανται τόσο στο μικτό κέρδος της Cyta όσο και στο πλεόνασμα μετά τη φορολογία.

Το υπουργείο οικονομικών αναφέρεται σε έλλειμμα €48 εκ. το οποίο όπως αναφέρθηκε, προκύπτει από τις υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες, που καλύπτονται από ίδιους πόρους, για ανάπτυξη τεχνολογικών υποδομών, όπως την ενίσχυση των δικτύων 4 και 4,5G την εισαγωγή του δικτύου 5G  και το δίκτυο οπτικών ινών (Fiber-to-the-home) και τις νέες επενδύσεις σε διεθνή υποθαλάσσια και επίγεια καλωδιακά συστήματα.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδεωσε η Cyta μετά τη σημερινή συνεδρίαση, σημειώνεται ότι η αναφορά του υπουργείου οικονομικών σε «ελλειμματικό προϋπολογισμό» δεν αφορά κερδοζημίες (profit and loss) καθώς ο τεχνικός όρος «δαπάνες», στον οποίο αναφέρεται το υπουργείο, περιλαμβάνει και κεφαλαιουχικές δαπάνες που αφορούν στη δημιουργία αναπτυξιακών υποδομών με μεσοπρόθεσμο ή  μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Προστίθεται ότι παρά τις έντονες πιέσεις από το σκληρό ανταγωνιστικό διεθνές και τοπικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Cyta, ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2019 παραμένει κερδοφόρος, τόσο σε επίπεδο του προβλεπόμενου μεικτού κέρδους, όσο και σε επίπεδο του προβλεπόμενου πλεονάσματος μετά τη φορολογία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, το πλεόνασμα αναμένεται να ανέλθει στα €30 εκ. πριν τη φορολογία και στα €25,2 εκ. μετά τη φορολογία, σε σχέση με €47,3 εκ. και €40,1 εκ. την προηγούμενη χρονιά.

Της Μαρίας Χαμπή